Мария Габриел е сред опциите на Марк Рюте за заместник генерален секретар на НАТО на фона на очакванията румънецът Мирча Джоана да се оттегли, за да се кандидатира за президент на родината си през ноември. Тази възможност потвърди и престижното издание "Политико" (Politico), след като в началото на месеца новината се завъртя и в редица български медии.

В своя публикация по темата Dir.bg също писа, че името на Мария Габриел e сред най-спряганите за "дясна ръка" на Марк Рюте. Сега Politico добавя, че конкурент на българката е Радмила Шекеринска, бивш военен министър на Северна Македония.

Марк Рюте ще поеме кормилото на НАТО на 2 октомври. Той приема поста от Йенс Столтенберг в момент, когато Алиансът си поставя за цел укрепване на източния фланг, за да предотврати всяка потенциална руска агресия. Politico дава пример с изчисления от Германия. Според тях, ако си го постави за цел, Русия може да бъде готова да атакува военно страни от НАТО след 5 до 8 години. Така задълбочените познания по темата "Кремъл" (в оригинал - kremlinology) стават определящо важни при избора на Марк Рюте за негов заместник, а и Мария Габриел, и Радмила Шекеринска, представят държави, които дълго време са били част от съветския свят.

Ако изборът падне върху северномакедонката, тя ще бъде най-високопоставеният служител на НАТО от региона на Западните Балкани извън Европейския съюз. Скопие се присъедини към НАТО преди 4 години, а Шекеринска изигра ключова роля за членството. Тя е прозападно настроената, като в момента е вицепрезидент на Партията на европейските социалисти. В интервю след нахлуването на Русия в Украйна тя отхвърли твърдението на Москва, че разширяването на НАТО на изток е "зловещ западен план" с твърдението, че "първоначално големите членове на НАТО" не са имали "особен апетит за разширяване".

Пред Politico тя е подкрепена от Майда Руге, старши политически сътрудник в мозъчния тръст на Европейския съвет за международни отношения.

"За следващ (бел. ред. - заместник генерален секретар) НАТО ще се нуждае от високопоставена фигура, която е много компетентна, има топки и също така разбира предизвикателствата на Западните Балкани. Радмила Шекеринска пасва идеално на този профил", казва Руге, който е представен и за експерт по Балканите.

Според "двама запознати с плановете представители", цитирани от Politico, другият кандидат е българката Мария Габриел. Потвърждава го и бившият говорител на НАТО Оана Лунгеску.

"Постът може да отиде при жена от Източна Европа. Има слухове около бившия еврокомисар и български вицепремиер Мария Габриел", каза Лунгеску.

И Мария Габриел, и Радмила Шекеринска не са коментирали информацията. Politico съобщава, че от НАТО, както и от делегациите на България и Северна Македония в Алианса, също са отказали официални изявления.