Много е възможно само заради гласовете от чужбина за първи път да се случи така, че да има сериозно разместване на местата. Може да се случи "фотофиниш" и ГЕРБ-СДС да победи в страната, а "Има такъв народ" - в чужбина. Това предвиди в изборното студио на Dir.bg политическият анализатор Тончо Краевски. Подобно нещо се случи на предишните избори, но този път може да доведе до обрат. 

Според него е любопитно доброто представяне на "Демократична България", което се изразва в това, че на фона на ниската избирателна активност, активността сред нейните избиратели остава непроменена. 

Според Краевски е най-вероятно да вървим към експертно управление, но този път според политолога ще има по-усилен опит за съставяне на кабинет:

"На 99% съм убеден, че кабинет ще има, тъй като всички неща, които не бяха политически възможни след 4 април сега е много по-лесно да бъдат обяснени. Затова ми се струваха излишни заканите, че няма проблем да има трети, четвърти и пети избори. Разбира се, че има - едно са заявките, друго са незаобиколимите политически реалности на изолацията, в която може да останеш, ако обявиш такова намерение". 

Ниската избирателна активност политологът отдава не на отпускарския сезон: "Това не може да обясни 1 милион гласа по-малко. А машинният вот път фрустрира дотолкова, доколкото това беше наложено на хората. По-скоро избирателната активност е удар по заявките, които бяха направени с промените в Изборния кодекс".

"Предвид факта, че нямаше разгромна победа за партиите на протеста, нямаше и висока избирателна активност, източникът на легитимност и престиж, който може да черпи новото експертно правителство (което без съмнение ще бъде организирано около тях, е единствено служебният кабинет на президента. Той има одобрение и ще черпи вертикална легитимност от държавния глава", коментира още Тончо Краевски.