Резултатът от изборите е очакван. Половин процент разлика означава, че може да бъде и точно обратното. "Има такъв народ" все още е много вероятно да е пред ГЕРБ/СДС, не се ангажирам, но това ще е ясно утре вечер, когато дойде резултата от чужбина. Спомнете си миналите избори "Има такъв народ" добави 1,5% от вота в чужбина. Това заяви за Dir.bg социологът Живко Георгиев. 

Запитан възможно ли е Демократична България да изпревари БСП, Георгиев каза: "Някакво чудо от чужбина, ако стане, но е малко вероятно. Поне аз не го виждам като вероятност."

Патриотите през целия ден бяха по всички екзитполи под чертата. Ако се съди по резултатите от миналите избори, те и в чужбина нямат много ресурс. Така, че и за  тях само чудо може да стане, за да влязат в парламента. 

Запитан възможно ли е да бъде сформирано правителство този път, Живко Георгиев отговори: "Естествено. възможно е и много вероятно". 

Попитан Това ще е правителство на протеста или, Георгиев каза: "По -скоро да, то няма какво друго да е. Сега как ще бъде пакетирано дали като коалиционно, дали като експертно, де факто то ще е тяхно, но разбира се ще е нужна подкрепата и на някой друг. 

Попитан кой ще я даде тази подкрепа и откъде тези партии на промяната ще приемат подкрепа, Георгиев каза: "Този въпрос с приемането малко трудно стои, ако реши някой да подкрепи в парламента, няма как да му забраниш. И БСП, и ДПС са готови да ги подкрепят, като естествено ще имат своите условия. По-нататък подкрепата ще е по политики. То има достатъчно общи неща между така наречените партии на промяната и поне БСП на равнище платформи. Разбира се, без данъчните инициативи на БСП и някои екстравагантни идеи на "Има такъв народ". Един от тях има идеи, които са само негови и очевидно няма да бъдат подкрепени от другите. Но има достатъчно база за консенсунс и подкрепа на правителство с пет-шест ключови приоритета". 

Относно машинното гласуване Георгиев смята, че екзитполът показва, че само 4-5% са имали някакви трудности с устройствата.  

Социологът отбеляза също и сравнително ниската избирателната активност.

"Вероятно като се добавят и гласовете от чужбина може да се докопа до 40%. От всички имащи право на глас това са с 300 000 или 400 000 гласа по-малко в сравнение с предишните избори", каза Георгиев. Той я обясни с три причини: 

"За този сезон това е нормално. Второ нямаше очевидно по-малко хора склонни към парична мотивация успяха да задоволят очакванията си, поради тази причина активността на политическия пазар е по-малка. Безспорно има по-малко купен вот. Немалко хора, които гласуваха на предишните избори, са решили, че промяната вече е станала и е необратима. Спаднала е мотивацията. Тези три неща дават обяснението за по-малката избирателна активност. Може и да има и малък процент от хора, които са се уплашили от машинното гласуване, главно възрастни хора".