"Паметникът на Съветската армия не е опасен, опасно е отношението Ви към историята", "хората трябва да имат възможност да виждат и лошото" и "ще направим всичко възможно, за да спрем това историческо престъпление, дори действията ни да са по ръба на закона" - това са само част от политическите реакции, които последваха новината за демонтажа на най-високите фигури от Паметника на съветската армия. С това се слага и началото на демонтирането му изобщо, а в бъдеще монументът ще се помещава в Музея на социалистическото изкуство.

Като аргумент за демонтажа на фигурите тази сутрин областният управител Вяря Тодева каза, че е защото са много амортизирани и опасни. Скулпторът, който ги е обследвал, добави, че върху фигурата на краката на войника има сериозни пукнатини, които на места са до 4-5 см. и по цялата дължина фигурите са се разцепили. 

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов "хората трябва да имат възможност и лошото да виждат, защото минава време". 

"Сега никой не си спомня от младото поколение какво е мракобесната Държавна сигурност. Като има такъв паметник, можеш да отидеш и да кажеш - ето този и ето тази армия вкараха българите в Белене, в Скравена, избиха цялата аристокрация и цялата най-напредничава част от българското общество, включително и кметове", допълни лидерът на ГЕРБ.

Според него децата днес трябва да знаят чии роднини, баби, дядовци, родители са го правили.

От ПП-ДБ, които подкрепят премахването на Паметника на Съветската армия, първи реагира депутатът Ивайло Мирчев. Още сутринта той написа във Facebook: 

"Демонтаж на Паметника на Съветската армия. МОЧА отива в историята, където отдавна му е мястото. "Е това ли е сега най-важното?!" - ще кажете. "Аман от глупости, оправете вместо това тротоарите!" - ще кажете. Тротоарите ще ги оправим. Обаче столицата е нещо повече от тротоарите, по които вървим. Столицата е сърцето на една държава и нейната посока, и нейното знаме, и нейното лице пред света. 

Монументът на окупационната червена армия сигурно не е най-големият проблем на нашата столица. Обаче е най-знаковият проблем, и за София, и за България. Защото тук не говорим за камъните и плочите и скулптурите. Говорим за сянката на една огромна подмяна, която този окупационен символ хвърля не просто над столицата, а над цялата ни история от освобождението насам". 

"Не махаме просто монумент, връщаме си възможността да осмислим историята през собствената си призма, вместо през тази на руската пропаганда. Връщаме си възможността да не ни е срам, когато децата ни питат "Защо е тук този паметник?". Връщаме си свободата на небето над София", написа още Мирчев в публикация, придружена с много снимки. 

Колегата му Искрен Митев коментира пред NOVA News, че трябва да се преосмисли цялостната държавна политика и "да се прекрати издигането на паметници на чужди армии", както и улиците ни да се назоват с имена на значими българи, вместо да са кръстени на руски генерали.  

От партия "Възраждане" пък обявиха, че са подали сигнал до прокуратурата с искане да бъдат проверени всички действия на длъжности лица при премахването на Паметника на Съветската армия.

По думите на общинския съветник от партията Деян Николов много от процедурите, които вървят по отношение на паметника, са скрити, и дори са на ръба на закона. Не е ясна собствеността, не е ясно кой отговаря, не е ясно дали това, което в момента се случва, е съгласувано с Министерството на културата, коментира Николов.

От "Възраждане" са подали сигнал до прокуратурата с искане да бъдат проверени всички действия на длъжности лица при премахването на паметника

Снимка: БТА

Той се осъмни и в това дали има планове за безопасност и дали всички документи, които трябват за демонтажа му са налични. Николов заяви, че щом някой иска да извършва демонтиране на паметника, нека то бъде направено светло и прозрачно, защото демокрацията това ни казва - да има прозрачен процес.

"Паметникът символизира победата над фашизма, това е концепцията му и щом една държава се отнася така към исторически паметник, значи казва, че възстановява фашизма и че сме тоталитарен режим", коментира Николов, цитиран от БТА. По думите му е много жалко, че един паметник ще стане жертва на политически игри и политически цели, били те и геополитически.

Николов заяви, че ще направят всичко възможно, за да спрат "това историческо престъпление", дори и действията им да са по ръба на закона. Той посочи, че не са имали време да се организират за протест, защото не са знаели за действията, които ще се извършат днес. Единственото, което може да постигнем чрез гражданско неподчинение, е ескалация на напрежението и кръв, каза Николов и допълни, че те не искат това.

Николов коментира и преговорите в Столичният общински съвет (СОС) за избор на председател, като заяви, че от "Възраждане" не участват в тях. Николов посочи, че са били на една среща, в която са изложили техните приоритети. "Няма как да работим с национални предатели, каквито са "Продължаваме Промяната - Демократична България", интересно ни е какво ще се случи с преговорите с БСП, които са почти на прага да направят сглобка в СОС", допълни Николов.

Паметникът на Съветската армия не е опасен, опасно е отношението Ви към историята, обърнаха се от БСП - "Средец" към районния кмет Трайчо Трайков.

"Посегателствата срещу въпросния паметник не датират от последните дни, а са част от поредица опити за унищожаването му през последните над 30 години", пишат те. Според тях с обявяването на фигурите от паметника за опасни Трайков смята, че има право да извърши по същество "скрит" демонтаж.

"Привидната загриженост за сигурността на гражданите обаче не може да бъде алиби за унищожаването на публична собственост, каквото всъщност е демонтажът, преместването или разрушаването на паметници", коментират от БСП - "Средец". "Уверени сме, че Паметникът на Съветската армия не е толкова опасен. Поне не толкова опасен, колкото самата ограда, поставена около него, за да гарантира сигурността на хората, която по думите Ви е "съборена от бурята"", посочват социалистите в обръщението.

Те изброяват други според тях опасни обекти в район "Средец" и призовават за реални действия - площад "Света Неделя" и разкопките пред хотел "Балкан", наскоро изградената пешеходна пътека с липсваща маркировка на ул. "Алабин" (ъгъла с ул. "Цар Калоян"), градинката пред хотел "Рила". 

В заключение от БСП - "Средец" настояват "Трайков да започне да изпълнява задълженията си като кмет и да спре да разходва публичен ресурс в задоволяване на лични и идеологически пориви за борба с историята и паметниците".