Отбелязването на Деня на независимостта мина под знака на политически намеци и обвинения. Единодушие вицепрезидентът Илияна Йотова и премиерът Николай Денков, които присъстваха на честванията във Велико Търново и София, изразиха единствено по темата за експулсирането на духовници от Руската църква. Затова пък вицепрезидентът и в словото си, и пред журналисти след това отправи критики към редовния кабинет, на което остро реагира лидерът на БСП Корнелия Нинова

За експулсирането на духовници

"Службите са в правото си да свършат това, ако имат достатъчно доказателства и сигнали" - така накратко вицепрезидентът Илияна Йотова коментира решението за експулсирането от България на духовници от Руската православна църква.

Премиерът Николай Денков пък заяви, че "когато някой извършва неправомерни действия, той трябва да бъде санкциониран".

"Действията са въпрос на секретен доклад, аз само се запознах с него, нямам пряко отношение към вземането на това решение, то е на ДАНС. В случая става дума за санкция срещу законите на България", посочи премиерът, който участва в церемонията пред Паметника на Независимостта в София по повод 115-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

За службите 

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която отиде във Велико Търново за днешните чествания, коментира с укор изразеното от правителството недоверие в службите

"Недоверие в службите изказват хора, които искат да сложат ръка на службите и за първи път в най-новата ни история да има политически отпечатък върху българските служби за сигурност. Сигурна съм, че президентът Радев няма да допусне това", заяви вицепрезидентът пред журналисти.

От площад "Александър I" в София премиерът Денков коментира, че дискусията за службите се води в Народното събрание и "тя трябва да е силно експертна". 

"Тези 20 закона, които поставихме в списък в първите дни на Народното събрание, службите не бяха в този списък, припомни премиерът. Знаем, че имаме слабост там, но тази дискусия трябва да продължи с експерти, които са работили в службите. Искам първо експертите да си подредят мнението, след това ще бъде взето политическото решение", обясни Николай Денков.

Лидерът на БСП призова за смирение поне на празника. В приветствието си по случай Деня на Независимостта Корнелия Нинова коментира: "Вицепрезидентът Йотова навръх празника напада и заплашва. Темата разбира се са службите и кой да ги използва като инструмент, едва ли в името на независимостта на страната ни". И добави, цитирана от пресцентъра на партията си: 

"Честит празник, българи. Независимостта е най-голямото богатство. Само независими хора могат да взимат смели решения в полза на народа си. Такива са нашите предци, които преди 115 г. ни направиха свободни. Нека прочетем уроците на историята и те да ни върнат самочувствието на горд и можещ народ.

За съжаление, разделението и противопоставянето не подмина празника. И днес ли намерихте да се карате за порциите във властта? Вицепрезидентът Йотова навръх празника напада и заплашва. Темата, разбира се, са службите и кой да ги използва като инструмент, едва ли в името на независимостта на страната ни. Премиерът Денков отговаря. Смирете се поне за 24 часа. Замълчете поне днес от уважение към хората, които преди 115 г. са мислили само за България".

За Закона за противодействие на корупцията

Йотова бе попитана и за вчерашното окончателно приемане на законопроекта за противодействие на корупцията. С него съществуващата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) се разделя на две.

"Позволете ми да коментирам по-късно закона, той едва вчера беше съставен в окончателния си вид и приет, нека да видим как кореспондира с останалото законодателство".

"Слушах много експерти, има различни мнения, много от тях се тревожат от факта, че се създава още един разследващ орган, доколко и как той ще си кореспондира с другите в страната, каква част ще намери този закон в общата съдебна реформа, което е претенция и за съставянето на днешното правителство, това предстои да видим през следващите месеци", добави вицепрезидентът.

За "сглобката"

На тържествените чествания във Велико Търново, по време на словото си, Йотова включи и темата за "сглобката": 

"Много е дълга българската памет, но тя не разделя, тя обединява. Затова 115 години по-късно днес е кощунство да си говорим на "наши" и "ваши", на фоби и фили, да се разделяме на променени и не особено променени. Кощунство е след цялата държавническа традиция, кото имаме - сред най-старите в Европа, да се примиряваме с това, че сглобка управлява. Не искам да произнасям тази дума, това е унизително за мен и за хората, които ме слушат. 

Едно правителство има своите добри резултати, своите грешни политики, но нека днес, точно на тази дата и от тази трибуна, да изоставим тези квалификации, защото това е диагноза за самите нас и като общество, и като народ. А тези, които участват в правителство, в управление, нека да чуят нашия призив и да направят така, че да изтрият това обидно понятие". 

За Шенген

След като вчера от пресцентъра на МС обявиха, че среща между премиерите на България и Австрия е планирана много отдавна, днес Денков отново отговори на призива на президента Румен Радев да бъде по-активен по отношение иницииране на разговори по темата "Шенген". 

По думите на премиера всеки ден правителството води разговори и преговори, има план как да действа. И добави, че президентът знае, че отпреди два месеца Денков има уговорено посещение в Австрия. 

За поздравлението във Facebook на Румен Радев за Деня на независимостта, в което той отбеляза, че "се правят опити за подмяна на историята ни, а държавността отстъпва пред чужди интереси и зависимости", Денков коментира:

"Напоследък президентът често казва неща, които не са верни. Когато говори за изкривена история, много често неговите аргументи всъщност се базират на изкривената история, а не на истинската история на България".  

И други политически сили отправиха послания по случай Деня на независимостта на България.

На страницата на политическа партия ГЕРБ е публикувано видео с поздравление от председателя на Европейския парламент Роберта Мецола по случай празника. Тя пожелава на всички българи да бъдат единни и силни пред лицето на заплахите спрямо европейския начин на живот. Няколко часа по-късно е публикувана и снимка с текст "115 години Независима България!".

Съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков написа във Фейсбук, че отбелязваме не просто определящ исторически момент, а решителността си да се отстояваме като нация.

"Преди 115 години българите сме казали: "От нас зависи!". И България се е превърнала в самостоятелна държава. Отбелязваме не просто определящ исторически момент, отбелязваме решителността си да се отстояваме като нация. България е независима, способна и смела сама да определя съдбата си. Честит празник на независимостта!", се казва в поста на Кирил Петков.

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов също се обърна към българските граждани във Фейсбук. Според него управляващите са предприели атака срещу националния празник Трети март, като са започнали да го противопоставят на другите празници като Съединението и Независимостта. "А днес? Готови ли сме да водим война за независимостта си? И независима държава ли е България? Смятам, че знаете отговорите на тези въпроси. Ето защо най-важната задача пред нас, съвременните българи, е да извоюваме отново независимостта си. И ще я извоюваме!", написа Костадинов.