Анализатори определиха като лош политически знак решението на Корнелия Нинова да бойкотира Конгреса на Партията на европейските социалисти.

Решението на председателя на БСП да не участва на конгреса в Лисабон създаде политическа интрига преди старта на конгреса в Лисабон. На него ще присъстват партийни лидери, премиери, членове на Европейската комисия и депутати от лявото политическо семейство.

Очаква се утре лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев за трети път да бъде преизбран на поста си. Както и формацията да утвърди своя общ кандидат за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Политологът Татяна Буруджиева, която е и бивш депутат от БСП, е наблюдател на конгреса по покана на ПЕС. Изненадана е от действията на Нинова, защото резолюциите, които ще бъдат гласувани, са известни още от месец юни, съобщи БНТ.

Политическият знак е лош според мен. Всеки политически лидер трябва да си дава сметка, че партията му губи, когато той не застава на място с тежки сериозни аргументи и да поеме тази отговорност. Всъщност не е само БСП, която има някакви възражения, но лидерите на другите партии, които имат възражения ще бъдат тук и ще го изкажат на конгреса. Трябва да имаш елементарно самочувствие, даже не бих го казала смелост в собственото си партийно семейство да говориш свободно, коментира Татяна Буруджиева.

В документа за равенството на половете от Партията на европейските социалисти призовават държавите-членки да ратифицират и приложат Истанбулската конвенция. Посочва се също, че това е единственият път напред за Европа, за гарантиране на защитата на жените и всички уязвими групи.

Конституционният съд у нас вече се произнесе, че текстове от конвенцията противоречат на основния закон.

В отделен документ социалистите заявяват подкрепа за пакта за миграцията на ООН, както и за мерките за намаляване на негативните последици от нея.

Българското правителство заяви, че страната ни няма да се присъедини към пакта.

Резолюциите, които ще бъдат гласувани, ще станат част от платформата на европейските социалисти за евровота през май следващата година.