Иззето е цялото видеонаблюдение на град София в период от един месец, за да се проследи движението на автомобила със специализирана техника, обяви на пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров, предаде „Фокус”.
По думите му "две трети" от сигнала са потвърдени.

Във връзка с автомобила с техника, иззет от МВР по време на проверката, той каза следното:

„Констатирахме редица нарушения в ежедневната работа с автомобила. Налице са фрапиращи разминавания между дневниците на излизанията от гаража на техниката и записите в пътните му книжки. В дни, в които не е отразено излизане на автомобила, той е засечен от видеонаблюдението на СДВР. На 15,16 и 26 март този автомобил е трябвало да бъде в гаража, но от записите се вижда, че той е в София."

 
Установено е още, че в службата, която се занимава с подслушването - СДОТО, не съществува писмен регламент за поставените задачи на всеки от екипа, няма и регламент за провеждането на така наречени тренировъчни излизания, както и писмени резултати от тяхното провеждане, заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.
По думите му - намираме се в "страната на сенките".

Сарафов добави, че в деня, в който Станишев обяви за сигнала, в СДОТО е направен опит за саботиране на проверката и е изтрита информация.
Това е направено от Радко Димитров, началник на Отдел 04 в службата.

Ето какво още разказа Сарафов:

На 28 март (тогава стана известно за сигнала - б.р.) Димитров е имал 50-годишен юбилей и седнали да се почерпят с колеги. След внасянето на сигнала, празненството е било преустановено, като с няколко други служители същата вечер извършили демонтаж на система и са търсели харддиск, какъвто не намерили, затова Димитров позвънил до фирмата вносител. На следващия ден Димитров изтрил всички данни от картите на автомобила със специализирана техника. По инструкция такава дейност следва да се извършва единствено от оторизиран служител."

Главният прокурор пък уточни, че в опита си да осуети проверката Димитров е използвал "наш технически начин - грубо казано - разглобяване с отвертка".
Цацаров добави, че по-късно е направен и опит да се подведе проверяващият екип, че техниката не може да записва.

Ще има наказани

По време на проверката 10 прокурори са разпитали 22-ма души.
С постановление на градския прокурор Николай Кокинов е образувано наказателно производство срещу Димитров и трима директори в СДОТО в последните години. Срещу предишните управлявали службата - Цветан Иванов и Камен Костов, за това, че не са изпълнили задълженията си като длъжностни лица и не са създали необходимите условия за използване на специализираната техника, създавайки тежки последици за уронване престижа на МВР.

Срещу настоящия шеф на СДОТО Сергей Кацаров наказателното производство е само за това, че не е изпълнил задълженията си по служба.

Радко Димитров ще бъде разследван за изтриването на данните.

"Посоченият кръг от хора не изчерпва всички отговорни лица, като в хода на разследването може да се установят и други такива", посочи Кокинов.
 
Ще бъде проверявано и как бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е осъществявал контрол върху работата на дирекцията, за което е отговорен по закон, предаде БТА. Той вече обяснил пред екипа от обвинители, че е част от политическото ръководство на МВР, а за техническата дейност отговарят длъжностни лица.

За изтритото

Главният прокурор уточни, че една от целите тепърва е да бъде възстановена изтритата информация, едва тогава ще може да се потвърди дали наистина са били подслушвани конкретни политици и бизнесмени.

Докато не възстановим изтритата информация, ние не можем да потвърдим или отречем и дали тези служители са работили по нареждане, или по собствена воля, каза Сарафов. 

Цацаров обаче коментира, че му е трудно да допусне, че са извършвали самостоятелни мисии с автомобила.

Прокурор Роман Василев допълни, че няма открити законови разпореждания за следене и подслушване на такива хора. На въпрос дали автомобилът със специалната техника е минавал покрай домовете или офисите им, той отклони отговара с думите:
„Знаем къде е минавал автомобилът”.

Какво следва

„След всичко това се налага цялостен въпрос - как се извършва тази дейност и на другите места? Нито ДАНС, нито МВР трябва да имат такава дирекция. Трябва да има отделна агенция, вън от службите за сигурност. Затова ще направим предложение - службата да излезе от състава на МВР и другата съответна служба да излезе от ДАНС”, обобщи Сотир Цацаров.
 
Той уточни, че в момента, в който бъде конституирано Народното събрание, ще представи пакет от нормативни документи по отношение на използването на СРС.
„Тоягата и микрофона не трябва да бъдат в една и съща ръка”, категоричен бе главният прокурор.

Заради резултатите от проверката на прокуратурата служебният министър на вътрешните работи Петя Първанова спешно се срещна следобед с главния прокурор. Тя престоя повече от час в кабинета му, но си тръгна през страничен изход, без да коментира нищо пред чакащите я репортери, предаде БТА. От прокуратурата също отказаха подробности.

Как се стигна до проверката


Сергей Станишев обяви, че е получил сигнал, в който има информация, че от септември 2009 г. група в системата на МВР противозаконно е подслушвала политици, бизнесмени, магистрати, общественици, лидери на протестите. Сред подслушваните били самият той, Георги Първанов, Росен Плевнелиев, Ахмед Доган, Иван Костов, Симеон Дянков, Кристалина Георгиева, бизнесмените Иво Прокопиев, Гриша Ганчев, Георги Гергов, Красимир Гергов и банкерката Цветелина Бориславова. 
Според данните лично Цветанов разпореждал подслушването.
Той обаче категорично отрече това и заяви, че ако някой го докаже, ще се оттегли от политиката завинаги.