Това каза новият ротационен председател на подкомисията Христо Бисеров, след нейното първо заседание под негово ръководство, предаде „Фокус”.

Преди седмица в съда беше показан запис, направен от охранителна камера в кантората, в която беше задържан Тенчо Попов. На него ясно се вижда полицейско насилие при ареста.

Комисията днес е взела решение да започне тематична проверка - как през изминалата година са се прилагали правилата по два от текстовете по Закона за СРС-та, а именно чл. 18 – тогава, когато министърът сам, без съдия, и без прокурор, разпорежда прилагането на СРС-та.
"Това е едно изключително право и ние трябва да знаем как се прилага. Само през миналата година се е прилагало 140 пъти", посочи Бисеров. 

Другата проверка на подкомисията ще бъде относно прилаганите СРС-та със съгласието на определено лице.
„Там също не е ясно дали законът се спазва стриктно, защото целта трябва да е - опазване живота и здравето на лицето, а има данни, че понякога това се използва за заобикаляне на общия ред”, заяви Бисеров.

Христо Бисеров заяви, че това са едни възможни „дупки”, през които да се заобикалят общите правила.

За миналата година са разпоредени близо 16 хиляди СРС-та, две трети от тях са по искане на прокуратурата.
„15 864 СРС-та по отношение на 5763 лица, изготвени са веществени доказателства - 3388, 142 пъти се използва правомощието на министъра”, заяви Христо Бисеров. Спрямо едно лице се прилагат няколко СРС-та.

Много голямо е числото на достъпа до трафични данни, разкри Бисеров и уточни, че става дума за над 50 000 пъти. (Трафичните данни са разпечатка за телефон или разпечатка за интернет комуникацията, проведена с различни адреси.)
От тези 50 хиляди пъти, 20 хиляди са със съдебен контрол и около 30 000 са без съдебен контрол.

Предстои докладът за дейността на подкомисията за СРС-та да бъде разгледан в правна комисия и след това ще бъде внесен в Народното събрание.