"Седми ден гледам провалени политици, които се упражняват върху името и авторитета на човек, който спечели доверието на всички европейски институции и на всички българи. Това е причината да изляза и да защитя Плевнелиев с фактите и истината. А истината е, че същите тези провалени политици, които от сутрин до вечер се разхождат по медиите и хвърлят гнусни и безпочвени обвинения, че някой е прикривал искан подкуп, същите тези стари муцуни предлагаха на мен да ми помогнат и да ми уредят проблемите с данъчните власти в България срещу пари", се казва в отвореното писмо на Стоичков, предаде "Фокус".

Реакцията му идва, след като опозицията обвини бившия вече регионален министър, че не е съобщил за подкупа, който му е бил предлаган през 2007 г. Прокуратурата дори беше сезирана и започна проверка, защото това се смята за прикриване на престъпление. Самият Плевнелиев поясни, че лично не му е предлаган рушвет, имало само намеци.
Премиерът Бойко Борисов пък го защити, като обясни, че той няма полицейско мислене и затова не е подал сигнал, и добави, че на негово място би използвал белязани пари.

"Що за наглост и безочие е това тези, който са ми искали подкупи на мен, днес да ходят и да обвиняват някого в корупция и да му петнят името. Хора, не сме 1300 години назад. Годината е 2011, днес в България вече има институции и хора, които са готови да застанат пред всички с имената и достойнството си, когато трябва да се защити истината. Стига сме плюли. Можем да успеем само с труд и честност. С такива качества аз и моите съотборници през 1994 г. направихме всичко възможно за славата на България", заявява още бившият футболист и треньор на националния отбор.

"Но, за съжаление, какво получихме след години ние – плюха ни провалени политици, за да си вдигат нищожния рейтинг, и платени журналисти, които и до днес обслужват интересите на бившата номенклатура. Така плюем днес и по волейбола, и по футбола, и по България, и по Плевнелиев, и по Борисов, и по Цветанов. Защо никой не си зададе въпроса – какво мога да направя аз за България? Само че в България вече има мъжкари като мен - Плевнелиев и Борисов, с които сме готови да стигнем до край! Всички, които плюят по нас с цялата си компроматна машина, са като овца без история", добавя Стоичков.

Той изтъква, че примери има "колкото щеш" и пита къде са НДСВ и БСП.
"Всички до един са разделени, нямат треньор, нямат отбор и няма да спечелят. Разберете, че няма да успеете по тоя начин – плюейки хората, плашейки пенсионерите и т.н. Със страх не се печели, печели се с отбор като нашия. Уважаеми провалени политици, всички вие, които се изредихте да ритате по авторитета на Росен Плевнелиев, който всяка една стотинка и всяко едно евро е изкарал с труд, а не с далавери, както бяхте свикнали вие, откажете се, докато е време. Имайте достойнство, поне се извинете, направете го поне за този човек, на който му повярва Европа, на който еврокомисарите му дадоха парите, за да построи на българите магистрали и пътища, каквито вие само обещавахте", призовава опозицията Камата.

Накрая той се обръща лично към кандидат-президента на ГЕРБ: "Г-н Плевнелиев, не губете кураж, както аз не го загубих. Не сте сам, много сме тези които Ви вярваме. Правя това изявление, защото е време достойните и можещите в България да получат подкрепата на нас хората. Омръзна ми от стари муцуни и крадливи политикани. Време е страната ни да получи достойно бъдеще и честни и работещи управници".

През юни, когато се гласуваше вот на недоверие срещу кабинета "Борисов", Христо Стоичков изненадващо дойде в пленарната зала. Тогава той заяви: "В лицето на Цветан Цветанов видях увереност, спокойствие, знае какво да приказва и какво да каже. Сега е моментът да се съберем всички, независимо от коя група, и да помогнем на това правителство. Не може на всеки два-три месеца да има вотове на недоверие”.