Освен вицепремиера Ивайло Калфин, от постовете си ще бъдат изтеглени всички други представители на партията, които в момента са на властови позиции, е решило още ръководството, съобщиха от партийния пресцентър.

Категоричното решение обаче ще бъде взето на Националната конференция на АБВ, която предстои в неделя, 15 май.

"Не говорим за несходство в характерите, а за генерални политически различия, които ГЕРБ задълбочава", коментира Петков.

Емил Кало, член на изпълнителния съвет и секретар по коалиционната политика на партията, добави:

"Не става дума за търговия, а отказ от един модел, който година и половина се опитахме да променим но това не стана. Не сме съгласни с начина на водене на политика".

Петков уточни, че АБВ днес не са били поканени на срещата в НС, на която ГЕРБ, начело с премира Бойко Борисов, заедно с Патриотичния фронт и Реформаторския блок, опитаха да постигнат консенсус по Изборния кодекс.

Това допълнително оказа влияние, вземаме политически осъзнато решение, посочи бившият вътрешен министър.

"Неслучайно дадох за пример порочния подход при приемането на Изборния кодекс. 200 параграфа бяха приети за две нощи. Това са въпроси, които са с изключителна степен на важност за българското общество. Затова казваме, че категорично отхвърляме начина на правенето на политика, той е не просто неприемлив, той е вреден", категоричен бе Петков.

Той допълни, че са били отхвърлени всички предложения на АБВ. По думите му някой има интерес да се правят промени в такава среда, каквато е през последните години.

Условия за водене на диалог с БСП няма да бъдат приети, заяви още Петков, попитан дали това положение не ги сближава със социалистическата партия.

Това е поредното напрежение между ГЕРБ и АБВ. От партията на Георги Първанов вече няколко пъти се заканваха да оттеглят подкрепата си за кабинета заради несъгласие в политиките в съдебната реформа, здравеопазването и социалната сфера.

От РБ: Бягат от неслучилата се социална реформа

С оттеглянето на подкрепата си АБВ прави политически маньовър, коментира Димитър Делчев от ДБГ пред БНР. Според него това е опит на партията да избяга от неслучилата се реформа в социалната сфера.

"В тяхното решение от днес, което аз разбирам, че е решение на Националния им съвет, няма нищо принципно. Това е една лява партия, която имаше известно време възможност да се разгърне в едно дясно правителство, да правят назначения, да правят социални разходи в тяхна полза с едничката цел, очевидно, да укрепят структурите си, за да могат след това да направят коалиция с БСП, ДПС, модела "Кой?" и т.н.", добави депутатът от Реформаторския блок.

Той подчерта, че никак не е изненадан от този ход на АБВ, които от началото изглеждали като нещо неестествено за тази дясно-центристка коалиция.

АНКЕТА: Стабилна ли е коалицията?