Първото заседание на новоизбраното 45-о Народно събрание започва в 9.00 часа днес в сградата на парламента на пл. "Народно събрание" 2 и ще бъде излъчвано пряко по БНТ и БНР.

Според Конституцията заседанието, което се свиква с указ на президента Румен Радев, ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 45-о Народно събрание това е Мика Зайкова, дългогодишен синдикалист, а понастоящем икономически анализатор и финансов експерт от "Има такъв народ".

При конституирането на новия парламент в пленарна зала ще бъдат президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Предвижда се президентът Румен Радев да отправи обръщение към народа и Народното събрание.

Очакват се и изявления от ГЕРБ, "Има такъв народ", "БСП за България", ДПС, Демократична България, Коалиция "Изправи се! Мутри вън!". Депутатите ще гласуват с вдигане на ръка, тъй като електронната система е преместена в новата пленарна зала в бившия Партиен дом.

Веднага след като положат клетва и след което ще определят кой ще бъде постоянен председател на Народното събрание. По традиция той е представител на най-голямата парламентарна група, но историята познава и изключения.

Очаква се гласуването да бъде знаково и от него да стане ясно дали парламентарните групи са готови на консенсус в контекста на предстоящото формиране на ново правителство. Също като преобладаващите прогнози за съставяне на министерски кабинет, заради изолацията на ГЕРБ и тук фаворит е "Има такъв народ". Прогнозите сочат за бъдещ председател на НС Ива Митева Йорданова-Рупчева. Тя влиза в Народното събрание като втора от листата на "Има такъв народ" в столичния 23-и МИР, където водач бе проф. Андрей Чорбанов.

Ива Митева познава в детайли работата на парламента, тъй като работи отдавна в администрацията му. Тя е юрист и дълги години беше сътрудник на правната комисия, а в момента е директор на Дирекция "Законодателна дейност и право на ЕС" на НС. Участвала е в писането на всички парламентарни правилници в последните мандати и е наясно с процедурите в работата.