"Държавният глава на България денонощно говори колко корумпирана е страната. Аз съм получавал обаждания от стотици делегации, външни представители, които ме питат защо да инвестират в България, след като президентът денонощно говори колко е корумпирана", това заяви предшественикът на Румен Радев Плевнелиев в ефира на Нова телевизия на "Здравей, България".

Това се случи, след като двамата отново влязоха в задочен сблъсък - за управлението на страната, както и за преговорите за изграждане на нов автомобилен завод на "Фолксваген" у нас.

"Корупцията е навсякъде около нас - и в държавния, и в частния сектор. Но когато става въпрос за държавния глава, за етап на развитие, в който ние се нуждаем от стратегически инвестиции, най-малкото, когато се говори за корупция, трябва да се дават и конкретни примери и да се иска върховенство на правото и да се пожелае от страна на държавния глава една работеща система. Такива тежки думи от негова страна ни подреждат в съвсем друга лига. За съжаление, държавният глава не работи в посока за върховенството на закона. Аз не съм чул една добра дума от държавния глава. Всеки път, когато става въпрос за позицията на България, той говори единствено и само колко сме бедни и корумпирани", каза още Плевнелиев.

Снимка: Скрийншот от Нова телевизия

Бившият президент коментира и Апартаментгейт.

"В ГЕРБ се направи опит Апартаментгейт не просто да бъде отложен или замаскиран, а да бъде решен. Последваха оставки", каза той.

Той обаче подкрепи призива на президента Румен Радев да се разследват офшорните сметки на политиците.

"Точно така трябва да се действа - да се бръкне дълбоко и да се извади истината, но е добре държавният глава да погледне и към себе си и към собствения си екип, ако щете към собствената си политическа партия БСП, с чийто лидер той денонощно и навсякъде е заедно. Прокуратурата не преди дълго време извади доказателства именно за член на екипа на държавния глава с офшорни сметки, така че нека, когато говори държавният глава, да бъде по-конкретен. Прокуратурата посочи Елена Йончева", добави Росен Плевнелиев.

Плевнелиев говори конкретно и по темата, станала повод за спор между него и Румен Радев - след като вчера заяви, че той няма нищо общо с преговорите с "Фолксваген".

"Държавният глава остава усещането във всички нас усещането, че едва ли не той има решаваща роля, специално заради него и специално заради завода на "Фолксваген" Щайнмайер е дошъл в България. Фактите са съвсем, други и обществото трябва да ги знае. От година се водят тези преговори. Екипите са около 100 души. Лично министър-председателят на България е провел десетки срещи и телефонни разговори със световни лидери и министър-председатели на половината немски провинции. Вицепремиерът Томислав Дончев следи ежедневно процеса. Министри, екипи на местно ниво, кметове. Тези хора от една година работят, за да може тази стратегическа инвестиция да се случи.

Нещо повече - инвеститорът от ден първи каза много ясно: "Моля ви, пазете мълчание, работете с нас, не го политизирайте, решението ще бъде изцяло експертно". Очаквах пробив, но той не се случи от никой досега. Дори премиерът не спомена думата "Фолксваген". Сега вече изкваването на президента отекна много силно във Волфсбург. Днес има заседание на Надзорния съвет. Утре е общото събрание на акционерите на "Фолксваген". С някаква степен на вероятност, но по-вероятно е след известно време ще се вземе решение", каза още Плевнелиев.