Европейските избори ще трасират бъдещето на ЕС и неговата глобална роля, каза президентът на Република България (2012 - 2017г.) Росен Плевнелиев по време на откриването на конференцията на тема "Заплахата от външна намеса за изборите за Европейски парламент 2019" в Дома на Европа, предаде "Фокус". "Темата е повече от актуална. Чакат ни решителни избори. Всички ние си даваме сметка за това. Даваме си сметка, също така, че за съжаление, се нагледахме и примерите са много за изборни манипулации", заяви Плевнелиев. Той посочи, че манипулациите са се случили както вътре в България, така и в чужбина.

Самият аз бях свидетел на поне две изборни манипулации по време на моя мандат, каза Плевнелиев. "Те бяха драматични, драстични и вътре в България и никога не бива да забравяме. Вероятно и поради моя мандат е имало, но аз съм прекия свидетел и държа да се проучи", заяви той.

Първата афера се казва Костинброд, заяви експрезидентът. "Тотално анти и противоконституционно действие на журналисти и политически лидери, които в деня на размисъл на българския народ, тогава, когато всички трябваше просто да бъдат оставени да вземат своето отговорно решение за кого да гласуват на следващия ден, цяла България се събуди с отвратителна по своя мащаб изборна манипулация", посочи още той. По думите му една удобна медия, част от пропагандата на голяма медийна империя, е започнала да бомбардира българския народ в ден за размисъл.

"Втората манипулация пред очите ми бе най-голямата кибератака от Русия. Тя е част от руското военно разузнаване. Целта беше да се всее съмнение през 2015 година. Местните избори не бяха важни, но референдумът беше трън в очите. Този референдум означава голяма геополитическа промяна", каза още Плевнелиев.

В телевизионно предаване в средата на февруари Плевнелиев отбеляза, че "през 2015 г. по време на кметските избори, които бяха комбинирани с референдум, срещу България бе извършена най-силната и мощна кибератака, която някога е извършвана на Балканите". Атакувани така, че да бъдат блокирани, по думите му, са били президентската институция, Министерският съвет, сайтът на ЦИК. Като държавен глава поисках обяснение от всички служби, поисках в рамките на международно разследване да намерим кой извърши тази кибератака срещу България и българската демокрация, целта на която беше да провали едни демократични избори, каза тогава Плевнелиев. Той разкри, че "с много голяма степен на вероятност на база на писмени документи и доклади, можем да кажем, че зад тази атака стоеше групата Sofacy - Fancy Bears, която се свързва с руското военно разузнаване. За тази група има огромни съмнения, че участва и в манипулирането на избори в САЩ и в открадването на данните на Бундестага и германските депутати".