Софийският административен съд оправда сценариста на "Шоуто на Слави" Филип Станев, който през 2016 г. скъса в ефир снимка на президента Росен Плевнелиев. Това обяви в официалния си профил във Фейсбук водещият на шоуто Слави Трифонов.

Случаят е от началото на юни 2016 г., когато Станев демонстративно скъса в ефир снимката на държавния глава и я смачка, наричайки го "политически труп". Причина за това стана решението на Плевнелиев да пита Конституционния съд противоконституционни ли са три от въпросите в референдума, иницииран от Слави Трифонов. Тогава самият сценарист заяви, че няма да се извини, защото не уважава "лицето Плевнелиев".

В поста си Трифонов уточнява, че решението на Софийския административен съд е от 29 март, като магистратите са постановили, че не са нарушени нито законите, нито Конституцията на страната.

"Една от основните свободи е свободата на изразяване. Не знам дали нашите политици го разбират това или ще продължават да искат от нас да се държим към тях като към гаджета. Все пак, обнадежден съм, че свободата на изразяване по един позабравен казус беше окончателно защитена от Административен съд София-град. Става въпрос за случая, в който моят колега Филип Станев скъса в ефир снимката на президента Плевнелиев. Не знам дали си спомняте този случай, не знам дали си спомняте и този президент. Ако не си го спомняте този президент, може да се поразровите из светската хроника – днес ще го откриете там, отговаря за астрология и метеорология", пише Трифонов.