Това президентът направи "отново с икономически неиздържани и политически пристрастни аргументи, повтарящи тези на опозицията", се казва в изявление на Орешарски.

Президентът направи още една стъпка в поредицата от небалансирани и едностранчиви действия, които предприема напоследък в противоречие с конституционно възложените му функции на надпартиен, балансиращ и обединяващ фактор в обществения и политически живот, каза премиерът.

Според Орешарски, наложеното от държавния глава вето възпрепятства набелязаните корекции във фискалната политика.

Дори при евентуалното му отхвърляне от страна на НС остава ефект на забавянето на тези корекции с неблагоприятни последици върху цялото социално-икономическо развитие на страната, смята премиерът.

По думите му въпреки очевидната липса на диалогичност в поведението на президента, правителството ще продължи да се стреми към постигане на съгласие между двете институции в интерес на българските граждани.

Правителството започва поредица от консултации с бизнес асоциации, с неправителствени организации, със синдикати и др. относно фискалната политика и актуализацията на бюджета за 2013 г., заключава Пламен Орешарски. 

Председателят на Народното събрание обяви, че свиква депутатите на извънредно заседание на 30 август заради върнатия закон за промените в бюджета.