Вчера от парламентарната трибуна зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини Орешарски, че кабинетът се подкрепя от олигархични кръгове.

"За мен е важно да няма такива обвързаности (олигархични - бел.ред.) и да се действа в името на общите цели. Ако тръгнем да отхвърляме хора, само защото на някакъв етап са работили в дадена частна компания, няма да намерим хора, или трябва да са такива, които току-що са станали от студентската скамейка", коментира Орешарски пред БНР, цитиран от "Фокус" и БГНЕС.

На въпрос дали назначението на Цветлин Йовчев начело на МВР е договорка между БСП и ГЕРБ, категорично заяви, че е търсил професионалисти – някои от "тях не са заподозрени в никаква политическа обвързаност, други са". Това не ме притеснява, каза Орешарски.

Той оправда номинацията на свързания със скандала "Дюнигейт" арх. Калин Тихолов с малкото време, което е имал за разговори, като подчерта, че към професионалните качества на Тихолов не е имало критики.
По думите му, политическата отговорност винаги се носи от парламентарните сили, които подкрепят който и да е в правителството, а грешките са винаги персонални.

Орешарски видя шанс да бъде рестартиран проектът АЕЦ „Белене”.
 „Гледам на него като на икономика, а не като на политика. Ако има необходимата ефективност, е редно да се мисли за реализация, ако няма - не си струва. Изборът ни не е напълно свободен, има арбитражен иск, не мога да преценя какви са шансовете на страната ни", коментира той.

Премиерът ще види дали по-старите анализи са актуални, как са се променили анализите за ползване на електроенергия, и като види иска, ще внесе обосновано решение в парламента.
"Ако решим, че си струва, ще се борим и за инвеститор”, поясни той.

Според него енергетиката има нужда от ребалнасиране, както по отношение на енергийния микс, така и на всички участници с енергийната система.
По думите му, закриването на Българския енергиен холдинг (БЕХ) е второстепенна мярка. (закриването предложи Световната банка - бел.ред.).

За социалната политика и заплатите Орешарски има амбицията минималната заплата да се повиши до 450 лева до края на мандата. За пенсиите кабинетът ще се опита да възстанови т. нар. "швейцарско правило" - автоматичното им индексиране.

По повод дебата за отпадането на забраната за пушене на обществени места, коментира, че никога не е бил "за" крайностите", обикновено не били добри решения:
Тоталната забрана е крайност, която почти не може да се види в Европа – и в Германия, и в Англия, и във Франция има отделени места за пушене.

АНКЕТА: Одобрявате ли кабинета на Пламен Орешарски?