Това заяви председателят на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода, който присъства на откриването на международната конференция „Софийски разговори за Европа” в НДК.

След това той се срещна с премиера Пламен Орешарски.

По думите на австрийския евродепутат гражданите трябва да чувстват, че те, а не някои определени групи, са в центъра на политиката.

По повод протестите той заяви:

"Не се сещам за европейски страни, където полицията се е държала така въздържано, както в България, по отношение на участници в протести, които от формална гледна точка не са били легитимни".

Като отказа да коментира дали протестите са платени или не, Свобода подчерта, че трябва да се подхожда сериозно към всеки вид протест.

"Запознат съм с два случая - единият, при който полицаи са проверявали документите на граждани, пътуващи с автобуси за участие в протестни демонстрации, и друг, при който във Варна полицията искала списък с членовете на партия ГЕРБ", каза още европейският политик.

Той допълни, че Орешарски го е уверил, че правителството гледа сериозно на тези два случая и подхожда сериозно към протестиращите у нас.
Свобода обеща да се срещне с протестиращите граждани и да изслуша техните искания. 

"През последните месеци политическата култура в България се повиши - партия ГЕРБ се върна в парламента, а правителството започна диалог в парламента", коментира още евродепутатът. 

По думите му е необходима цялостна реформа в управлението и ако такава се осъществи и ГЕРБ работи в парламента, това ще е от полза за цялото гражданско общество.

"Разбрах, че в последно време много малко фирми са печелили конкурси за обществени поръчки. Това трябва да се промени, за да могат и малки фирми да се включат в процеса", препоръча Свобода.

По думите му трябва да се подобри и работата на администрацията и особена на тази, която се занимава с усвояване на евросредствата за регионално развитие. Той подчерта, че България е една от страните с най-ниско усвояване на парите за регионално развитие, макар че в последните месеци се забелязва подобрение.