Владеене на испански език и добра работа с правоохранителните органи - това е в основата на решението на Министерството на външните работи да номинира бившия председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев за генерален консул на България в испанския град Валенсия.

"Той е работил до момента изключително добре с испанските правоохранителни органи, а работата на генералния консул в този консулски окръг изисква изключително добра координация с местните служби, той владее и испанския език", обясниха пред bTV от пресслужбата на МВнР.

Решението на Министерския съвет е било взето на закрито заседание на 9 август и e публикувано на 12 август. Досегашният консул Цветелин Цолов ще бъде натоварен с работата в новото консулство на страната ни в Барселона.

След като подаде оставка като шеф на Антикорупционната комисия, Георгиев беше възстановен на работа като прокурор в Специализираната прокуратура. Той реши да напусне поста след скандала с терасата на апартамента му, чиито навеси в крайна сметка се оказаха незаконни.