Премиерът Кирил Петков внесе проекторешение на заседанието на Министерския съвет, което да дава правото само парламентарната външна комисия да се произнася по предложения на ЕС, ЕК или на Френското председателство, свързани с вдигане на ветото на Скопие пред еврочленството му. Това съобщи преди началото на правителственото заседание самият Петков.

"Ще предложа на МС да вземе следното решение във връзка с РСМ. Всяко предложение, от страна на Френското председателство, от държава-членка или от ЕК, свързано с одобряване на началото на преговорите за членство на Северна Македония и Албания, направено по време на заседанието на Комитета на постоянните представители, което се отклонява от рамковата позиция на България от 2019 г., да се изпраща незабавно на Комисията по външна политика на НС", обяви Петков.

Нарежда се също така на представителите на България в Комитета на постоянните представители и в Съвета по общи въпроси да не изразяват съгласие до обсъждане в НС на въпроса, а при отхвърляне от парламента, да изразяват несъгласие, допълни още премиерът.

"По този начин избягваме всякакви спекулации, че това правителство ще направи каквото и да било по темата Северна Македония", коментира премиерът.