Петицията, призоваваща Тереза ​​Мей да отмени Брекзит чрез изтегляне на заявеното напускане на ЕС, съгласно член 50 от Лисабонския договор, е ​​преминала 2.5 милиона подписа. Те се събират на сайта на правителството и на парламента на страната, съобщи БиБиСи.

Комисията по петициите на Парламента публикува съобщение , че процентът на подписите е "най-високият, който сайтът някога е трябвало да се справи", след като уебсайтът бе блокиран от огромния наплив на хора, желаещи да се подпишат.

Въпреки този резултат само два дни след качването на допитването на сайта, Тереза Мей заяви, че "многократно е казвала, че няма да отмени член 50".

Говорителят на премиера добави: "Премиерът отдавна е наясно, че ако не изпълни изискването, наложено от резултата от референдума, това би било провал на демокрацията и ще доведе до обществено недоволство".

Въпреки това, британците продължават да се подписват, като петицията показва избирателните райони, в които има най-голям брой поддръжници - Бристол, Единбург, Манчестър, Оксфорд, Лондон, Кеймбридж и Брайтън. 

Петициите на уебсайта на Парламента рядко водят до промяна в закона. Те дори може да не стигнат и до дебат в парламента - въпреки че би трябвало да бъдат обсъдени, ако прехвърлят границата от 100 000 подписа. Най-често в този случай Комисията по петициите ги отхвърля, ако смята, че правителството на Обединеното кралство не може да направи нищо по въпроса.

Но това, което петициите могат да направят, е да поставят въпроса в политическия дневен ред на правителството и депутатите - и това изглежда станава с петицията за отмяна на член 50.

Преди това отмяната на Брекзит беше нещо като табу тема в Уестминстър. Дори най-ревностните привърженици на европейското семейство знаят, че е политическо самоубийство за всеки премиер да отмени референдум, без да има достатъчно основания за това.

Сега основното възражение е, че въпреки 2.5 милиона подписа, това не е достатъчно и не е съизмеримо с гласувалите на референдума преди 4 години. Но ако подписите в петицията достигнат 17,4 милиона, това ще даде основание да се започнат разговори за тази възможност - отмяна на Брекзит, казват депутати.

През декември 2018 годинаЕвропейският съд постанови, че Обединеното кралство може едностранно да отмени искането си по член 50 от Договора за Европейския съюз. Това означава, че Обединеното кралство може да реши да остане в ЕС без съгласието на 27-те други държави-членки.