Повече от 700 000 души подписаха вече петиция, поместена вчера на сайта на британския парламент, с искане правителството да оттегли заявлението си за излизане от Европейския съюз и да остане в блока, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Само за няколко минути петицията събра хиляди подписи, след като късно снощи министър-председателката Тереза Мей направи телевизионно обръщение. Тя упрекна законодателите, че не са успели да се споразумеят по стратегия за Брекзит и призова парламента да направи окончателен избор. Крайно време е да вземем решение", каза Мей на британците и добави: "аз съм на ваша страна".

Говорител на камарата на общините каза, че парламентарният сайт се е сблъскал с "технически проблеми", заради значителното и продължително натоварване на системата", съобщи Франс прес.

Сред подписалите е и актьорът Хю Грант. "Подписах като всеки разумен човек в страната. Налице е извънредна ситуация", написа Грант в Туитър.

Петицията бързо надхвърли 100 000 подписа, нужни, за да бъде проведен дебат в парламента.

"Правителството многократно е заявявало, че напускането на ЕС е "желание на народа". Трябва да сложим край на това изтъкване, като докажем силата на сегашната обществена подкрепа за оставане в ЕС", пише в текста, придружаващ петицията. Втори референдум "не би могъл да бъде организиран, затова гласувайте сега", призовава документът.

Инициаторка на петицията е Маргарет Ан Георгиаду.

"За много хора е сега или никога", обясни тя пред Би Би Си.

Георгиаду каза, че след референдума през юни 2016 година, на който 52% се обявиха за напускане, гласът на привържениците на оставане в ЕС, като нея, е бил заглушен, а те са били пренебрегнати.

Британските депутати не можаха да се споразумеят по условията за напускането, което накара министър-председателя Тереза Мей да поиска от Брюксел отсрочване на Брекзит до 30 юни.

Тези седмица парламентът в Лондон отхвърли възможността за втори референдум за Брекзит.