Президентът Петър Стоянов (1997-2002) апелира с Наградата за човешка доброта да бъдат отличени българите, помогнали при земетресенията в Турция и Сирия, съобщиха от пресофиса на президента Стоянов. В писмото до членовете на Инициативния комитет и Гражданския форум, създали миналата година Наградата за човешка доброта в помощ на украинския народ, президентът Стоянов посочва, че жертвите в Турция и Сирия са надхвърлили 30 хиляди и изтъква, че България е първата страна от Европейския съюз, която е откликнала на очакванията за помощ на хилядите хора, лишени от дом и бъдеще.

"Ние се прекланяме пред хилядите българи, които помагат с тонове храна, дрехи, генератори за ток, които отделят от собствените си скромни средства, за да осигурят нови зимни якета, одеяла и памперси на страдащите в Турция и Сирия. Тези хора са новите герои на България, защото показвайки състрадание към нуждаещите се хора на хиляди километри от тук, дават пример по човечност на нашите деца - човечността, от която толкова много се нуждаем и тук в България. Помагачите и дарителите нямат нужда от нашата подкрепа и благодарност - вече една седмица те правят всичко каквото могат и без нея. Но аз съм убеден, че българското общество трябва да научи повече за тези вдъхновяващи примери на човешка солидарност", се посочва в писмото.

Затова президентът Петър Стоянов (1997-2002) предлага да бъде направено второ издание на Наградата за човешка доброта. Смятам, че Наградата за човешка доброта ще бъде нужният символен жест на признание и благодарност, както и пример за всички български граждани, се посочва в съобщението.