Двата военни самолета "Спартан" прибраха по-голямата група български спасители от Турция вечерта в събота, но българи още остават на място да търсят оцелели. На летище "Враждебна" ги посрещнаха с хляб, мед и сол. Сред тях са екипите на Планинската спасителна служба с петте кучета, които се проявиха като герои и спасиха хора под отломките.

Прибра се и първият екип от аварийното спасително звено на Столична община. Днес на тяхно място за Турция излетяха други 8 спасители заедно със строителен инженер. Групата беше посрещната и от кмета Йорданка Фандъкова.

"Живи и здрави сме, пожелаваме успех на нашите момчета, които продължават там да работят и пожарникарите, стискаме им палци да продължават да намират живи хора", разказа един от екипа на столичното аварийно звено пред бТВ.

Видения ужас на място сравни само с видяното по филмите.

"То е шок, гледаме го по филмите, но на живо никога не си предполагал, че можеш да го видиш", сподели спасителят Стефан Георгиев.

Снимка: БТА

Той разказа, че българските спасители са станали свидетели на намирането само на един жив човек в Адана, като обясни, че там предимно намират трупове под руините, тъй като сградите са били много високи. Никога няма да забрави хората, които гледат в очите в очакване да намерят живи близките им.

Той уточни, че само нашите спасители са търсели хора на най-опасните места, защото местните служби не припарват до тях.

Снимка: БТА

"Хората разчитаха само на нас, защото службите на Турция не рискуват и никой не работи там. Няма как да откажеш, те те гледат в очите", каза спасителят по БНТ. И въпреки че намирали в повечето случаи телата на загинали хора, казва, че за близките хора е важно да си ги изпратят.

Снимка: БТА

Колегата му Мариан Томов разказа как едно момиче в Адана непрестанно ги е упътвало и е помагало с надеждата да открият затрупаните му родители. Посочило им точното място на апартамента. Надяваше се до последно да са живи майка му и баща му, но уви, не се получи", добави Томов.

И той, и колегите му са готови да заминат още утре обратно за Турция, ако се наложи, въпреки че някои от тях са били на терен по 24 часа.

Снимка: БТА

Снимка: БТА