Двата военно-транспортни самолета "Спартан", които излетяха вчера от авиобаза "Враждебна", пристигнаха в Адана, съобщиха от Министерството на отбраната. Със самолетите беше доставена и хуманитарна помощ за пострадалите в южната ни съседка - 4 тона одеяла и комплекти спално бельо.

Това е помощ, предоставена от БЧК.

С екипа от 8 души заминаха и специалисти по укрепване и строителни инженери.

Със същите самолети вчера у нас се завърнаха първите изпратени спасители на БЧК, както и кучетата, служители на пожарната, които търсеха оцелели, обясни директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. ком. Александър Джартов. Той посочи, че екипи на пожарната остават в турския град Бесни.

По-рано днес временно управляващият посолството на Сирийската Арабска Република у нас Орас Махмуд призова България да предостави помощ не само за Турция, а и за държавата й. В интервю пред Нова телевизия тя посочи, че в дипломатическата мисия, както и в няколко града в страната, се събират помощи. Дипломатът посочи, че помощ за Сирия може да бъде доставена само по море или по въздух, а държавата се нуждае от спасители и лекарства.

Посланик Махмуд допълни, че държавата й е пострадала сериозно през последните години и се нуждае от помощ.