Районният съд във Виена е установил, че по време на предизборната кампания през 2006 година партия "Съюз за бъдещето на Австрия" е получила 960 хиляди евро от австрийски мобилен оператор.

Хохегер е осъден заради лъжесвидетелстване пред парламентарна комисия, че това не се е случвало. Съдът постанови партията да плати глоба от 960 хиляди евро - същата сума, която е получила.

В същия процес са осъдени и бивш депутат, пиарът на партията, както и бившият говорител на министерството на правосъдието.

Бойко Борисов във фейсбук:

Ортакът на Станишев получи 2,5 години затвор, а тук още си играем на комисии. Присъдата на Хохегер показва колко е задължително да продължи реформата в съдебната система. Това е написал лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във фейсбук.

"По този случай ние сме дали многократни сигнали през годините и той удивително напомня за скандала с Марио Николов. В Германия неговият ортак получи 3,5 години затвор, а в България Марио Николов беше оправдан.

Надявам се, че тази присъда ще активира и изкара на светло огромната далавера за сметка на държавата, извършена от най-приближените хора на Станишев", е написал Борисов.

Защо българската прокуратура мълчи за случая „Хохегер”?

Реторичния въпрос за лобиста Хохегер зададе на пресконференцията народният представител от ГЕРБ Димитър Главчев.

Главчев обясни, че обръща внимание на тази тема отново, тъй като вчера австрийският съд е осъдил лобиста Петер Хохегер на 2,5 години ефективна присъда.

Той разказа отново случая Хохегер: През 2006 година Международният пловдивски панаир сключва договор с г-н Хохегер.

Интересно е обаче от къде г-н Хохегер знае, че е има такова решение на българското правителство и на 19 август подава оферта в пловдивския панаир, за създаване на положителен медиен образ на България в Европейския съюз.

Три месеца преди това обаче за такова решение знае Моника Йосифова, която сключва договор с адвокатска кантора, за да бъде представлявана пред лобиста Петер Хохегер.

Общата сума на сключените договори е близо 3 млн. лева, от които около 800 хиляди са отишли във фирмата на Моника Йосифова.

Главчев посочи още, че всички проверки по случая показват, че не са защитени интересите на българските граждани и финансовия интерес на страната ни.