"Реалистичният вариант е ГЕРБ да преговарят отново с ПП-ДБ, но след провеждането на избори. Съотношението на тези сили тогава ще бъде различно". Такава прогноза направи пред БНР политологът Петър Чолаков.

"Промяната" ще бъде доста по-слаба, по-лесно ще могат да й се извиват ръцете от Борисов и Пеевски. И тогава каква съдебна реформа ще се случи", отбеляза Чолаков.

Позовавайки се на социологически данни на "Галъп Интернешънъл", той обясни, че след нови парламентарни избори ГЕРБ-СДС биха имали по-голяма парламентарна тежест, ПП-ДБ - малка, но отново ще се мисли за евроатлантическо управление.

"И двата лагера се дебнат взаимно. Още в началото си нямаха доверие. Беше ясно, че ще си погаждат номера и че краят ще бъде много драматичен. През последните няколко дни просто карат на последни изпарения в резервоара на това, което беше формирано като коалиция. Ще бъде истинско чудо, ако този политически труп бъде съживен", отбеляза Чолаков.

Той коментира твърденията на ГЕРБ, че са рекетирани от ПП-ДБ за още постове и затова се оттеглят от преговорите, с думите: "Ние сме в предизборна ситуация".

Чолаков анализира и мълчанието на ПП-ДБ в момента.

"Отново може да излязат с някакво обръщение, но кого го интересува вече. Ако този вариант сега се провали, отиваме на избори. Друг няма как да има. Единственото, което могат да се опитат да направят, е да продължат още малко живота на тази ротационна формула. Аз лично очаквах, че по-скоро ротацията ще се случи. Но явно надделяват някакви интереси от едната и от другата страна. Въпросът е всеки да каже, че другия е виновен за разтурянето на седянката", каза Чолаков.

Всичко може да се обърка, ако на политическата сцена се появи нов политически проект, подчерта политологът: "Време има, водата е много мътна, избирателите са тотално отвратени от цирковете, които наблюдаваме вече два месеца. Сега е голямата възможност. Въпросът е кой ще бъде той".

Чолаков смята, че електорален ефект би могъл да окаже и "този блъфиращ кабинет, който хвърлиха ГЕРБ".