Това каза пред Нова телевизия председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

Тя коментира решението на парламента от края на миналата година гражданите да могат да избират дали да прехвърлят частните си пенсионни вноски в НОИ. Това решение предизвика бурни скандали в парламента и постави управляващата коалиция под въпрос.

Реално предложението на Менда Стоянова е пенсионните фондове да гарантират минимална доходност съобразена с инфлацията. По сегашния закон фондовете гарантират доходност, средна на доходността на всички пенсионни фондове. През 2008 г. тя бе отрицателна, а е имало години когато е била и под инфлацията.

„Никой не може да гарантира парите в частните пенсионни фондове, особено при срив или лошо управление. Те инвестират в ценни книжа, облигации и дружества. Тотална гаранция за пенсиите обаче може да даде само държавата”, категорична бе Стоянова.

Преди дни тя обяви, че сред пенсионните фондове има "гнили ябълки".

Депутатката посъветва всеки от работещите да се интересува – къде са неговите пари, как се управляват те, къде са личните му партиди и да прецени сам дали се управляват добре.

„Държавата трябва да даде на всеки да разполага с личните си средства. А до момента тя такава възможност не му е дала“, каза тя.

По думите ѝ няма клин между НОИ и частните фондове, но държавата е задължила 5% от личните средства да се вложат на дългосрочен депозит в универсален пенсионен фонд. Едновременно с това този частен фонд не гарантира по никакъв начин доходност, нито запазване на номинала.

"Ако сложите парите си на депозит в банка, поне 200 000 от тях ще бъдат гарантирани, ако фалира. Тук дори това не е сигурно”, категорична бе Стоянова.

Председателят на УС на ПОК „Доверие” Даниела Петкова заяви, че реалната доходност в пенсионните фондове на целия пазар е положителна.

"Предлагам да прекратим заблудата на всички в България, че има проблем с нея. Гаранциите за минималната доходност са със собствени средства на дружествата и не са само от такси. Дружествата имат капитал, който често е внесен от чуждестранни инвеститори, с които се гарантира минималната доходност”, коментира Петкова.

Главният изпълнителен директор на ПОК „ДСК-Родина” Николай Марев пък заяви, че само Комисията за финансов надзор може да каже дали има гнили ябълки сред пенсионните фондове, но начинът, по който бе започната пенсионната реформа, буди известни съмнения за нейните цели.