Стоянова иска поне нулева доходност от пенсионните фондове

Фондовете трябва да бъдат задължени със закон да осигуряват поне реална нулева доходност и да гарантират парите на хората, които са внесени там.

Обратно в новината

Коментари - Стоянова иска поне нулева доходност от пенсионните фондове | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това, което са УПФ вече го "ручахме" няколко пъти. Например с т.н. "Приватизационни фондоде". Печалбата се разделяше основно във фонд "работна заплата", а за "жълтите стотинки" АКЦИОНЕРИТЕ бяха разигравани като маймуни- едни докато си отидат от този свят, други докато се откажат и след три години (по закон) вече нямаш нищо - лукави адвокатчета. Разбира се, има малка разлика, че тогава мазохизма сам си го причиняваш, а за УПФ "..." от Парламента!

Браво Стоянова :) Трябва да се промени метода за определяне на минимална доходност и тя трябва да е равна на ИНФЛАЦИЯТА / или да се премахне ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ФОРМА и да остане само ДОБРОВОЛНАТА /

Тази същата преди време каза по телевизора, че държавата е лош стопанин а сега иска вноските да отидат в държавното НОИ, понеже частниците били "лоши" стопани...На кое от двете да вярвам????

Това е поредната кражба. Нулева доходност означава че собствениците на фондовете са инвестирали събраните средства в нерентабилни предприятия, т.е. в предприятия които най-вероятно се източват. Ако в БГ нямаме други специалисти, то по източване на предприятия имаме цяла "академия", създадена още по времето на ТЖ. Правилното решение е пенсионните фондове да бъдат САМООСИГУРИТЕЛНИ ПЕНСИОННИ ДРУЖЕСТВА СОБСТВЕНОСТ НА ОСИГУРЕНИТЕ ЛИЦА, които единствено и само да могат да определят и назначават борда на директорите. Правилно ще бъде Държавата да участва в такива дружества като влезе с апортна вноска. За съжаление всичко създадено по време на социализма се изпокраде и разруши, и сега голата държавица няма пари за пенсии. Вместо разбойническо-менажерската приватизация, Държавата можеше да основе няколко подобни самоосигурителни пенсионни фонда, на които да разпредели част от създадените по времето на социализма работещи предприятия като например:електроразпределителните дружества, водоснабдителните дружества и другите апетитни хапки продадени за жълти стотинки на офшорки вероятно собственост на червените масони учили в АОНСУ. Държавата приватизира имущество за 30-40 милиарда лева, срещу което в държавната хазна едва ли са влезли повече от 2-3 милиарда лева. Дано това се прочете от кухите и крадливи лейки в НС, също и от Народа който с гласуване или негласуване ги изпрати там.

Трудно ще си намери, кочина + сопствена 00

всичко е отдавна откраднато навсякъде, само в пенсионните фондове пълно с пари и се множат даже ....

Тази кампания срещу пенсионните фондове прилича на лов на вещици - няма причини за обвиения, но за това пък ще има виновни!

Аз пък искам държавата да ме освободи от "солидарната" ми отговорност спрямо НОИ и искам всичко да внасям в Частен фонд. Така държавата няма да носи отговорност за мен, но пък ще се постигне целеният от Менда ефект- да ми разрешат да разполагам с парите си!

казваш с цигани, първокатегорийни дебелогъзници, фалшиви инвалиди и сие тарикати не искаш. А тях кой ще ги храни? Всичко е за тях, а за нас каквото остане, а то ще остава все по-малко. Десни политици, дясно управление и комунистически решения - Булгаристан или може би вече Циганистан. Солодарна отговорност - майтап. Андрешко, Пурко, Хитър Петър и Настрадин Ходжа се надпреварват солидарно да точат бъчвата с вино - затворена вода, винаги свършва. НОИ е кивгир с милиони дупки. Напълване няма.

Четеш написаното от мен като Опашатия Евангелие. Такава ли е сега опорната точка? Дясното управление ти е виновно, че НОИ е гевгир, правилно ли те разбрах?

Заедно с това си желания трябва да приемеш, че си освободен от всичко що е "солидарност" в държавата - включително пожарна, полиция, бърза помощ, доста болници, библиотеки, и т.н. без да забравящ ПЪТИЩА!

са пенционните фондове Ако не бяха управлявани от малоумници, колкото и да крадяха, щяха да имат поне малка положителна доходност, за да не става скандал ! За илюстрация на разликата между малоумниците и обикновените - погледнете електроразпределителното дружество ЧЕЗ собственост на чешки пенсионен фонд

Тази Мента изобщо не е чела кодекса за соц. осигуряване. В него ясно е записано по закон 6 процента доходност по УПФ. КФН е институцията която трябва да контролира пенсионните компании. Така, че къде е държавата??!! Мой нещо става??!!

И аз искам НОИ да гарантира поне нулева доходност по личните ми вноски за пенсия!

Шегуваш се, нали?

:)

Препоръчвам на всички, които си влагат парите в частни пенсионни фондове да ги следят твърде прецизно, защото когото дойде времето да се пенсионирам 2-ра категория труд се оказа, че: 1. Преди четири години получих информация, че на моята партида имам натрупани 4000 лева. Но когато си подадох документите за пенсиониране се оказа, че имам само 1000 лева, независимо, че през тези четири години моят работодател, съгласно ведомостите ми е удържал и е внасял пари по моята индивидуална сметка. 2. След като подадох документите в НОИ, инспекторът ми каза, че до навършването на стандартните години за пенсия (за трета категория труд), от натрупаните пари в индивидуалната сметка ще получавам по 20 лв. пенсия. Так, че проверявайте какво става с Вашите пари..... 3. Лицата, които се осигуряват в УПФ (родени след 1960 г.), когато се пенсионират получават по-малък размер на пенсия от НОИ, спрямо лицата, които са родени преди 1960 г.(при всички еднакви други условия). Така, че не се сърдете на НОИ...

Е , г-н Потгърпевш , бъди доволен , че от 4000 лв. , ще получиш допълнителна пенсия от 20 лв ! А каква пенсия ще получат онези , които , когато дойде време да се пенсионират , установят че УПФ е фалирал / няма го или е източен / Ще ти дават социални помощи като на циганите - пари за отопление , социална кухня , е , няма да умреш от глад !

отдавна са източени от Д.П., А.Д. и сие - 5% в държавни ценни книжа и 95% в частни фондове по острови, който всеки момент могат да изчезнат ... пенсии при арменския поп

Какви фондове бе. Солидарния фонд след 20 години няма, цигани ще го пълнят. Цигани фонд да пълнят. Майтап. Да не говорим колко народ по селата реално е без работа и какви уйдурми се правят с понятията безработица и заетост само да не личи как сме цъфнали отвсякъде. Няма фондове, няма пенсии. Инвестирайте си пари, колкото и да ги нямате. Не продавайте с лека ръка земя, не си изпивайте наследството, а добавете нещо за старини. Не вярвам на никакви пенсионни фондове. Ние сме все тарикати - няма кой да пълни НОИ и фондове. Акции, имоти под наем, земя, злато и т.н.

Това с УПФ си е абсолютна далавера. Изобщо не виждам смисъл. Ако бях внасял тези пари в банка по депозит, сега сумата щеше да е двойна на тази, която в момента имам по партидата си в УПФ. Дори и при сегашните ниски нива на лихвите. И изобщо, защо това допълнително осигуряване е задължително? За да плюскат УПФ.

Щеше ама не е , защото разликата е у нечий бездънен, мутро-номенклатурен джеб. Това е играта, формална партида с виртуално натрупване, някой върти далаверите, а като стане за пенсия сегашните фондове ще са празни о ще кажат вероятно моля национализирайте ни - сбъркахме. А то не е сбъркване е жива кражба. Ъея приказки за правилата на инвестиране във фондовете вяра ми не хващат.

Държавата трябва да даде на всеки да разполага с личните си средства. А до момента тя такава възможност не му е дала, каза тя. Трябва да се отвори този пазар както е в нормалните държави. Освен това човек трябва да може да си избира всеки фонд, регистриран в ЕС! Има толкова много интересни и изгодни схеми за пенсионно осигуряване. Защо в БГ няма нито един фонд, който да инвестира парите на вложителите във физическо сребро и/или злато? И защо ако парите ми отидат в НОИ да не мога да ги сложа след това в който друг фонд пожелая?! Пак се навъди крадлива сган в управлението на страната!

Влагането на парите ни в злато и сребро изобщо не гарантира печалба. Те са борсови стоки и цените им както могат да се покачат, така и да паднат.

Влагай си парите в каквото намериш за добре. От друга страна защо си мислиш, че вложенията в акции на фондовете са сигурно печеливши?! Точно по този начин тези фондове изгубиха доста пари преди няколко години. Разумният човек винаги диверсифицира спестяванията си. И винаги държи някаква част в ценни метали или дори диаманти. Идеално вложение няма - както се вижда и имотите могат съществено да поевтинеят, а за доходността от наеми да не говорим - много по-ниска от банкова лихва е. Така че този пазар трябва да е напълно отворен както е в други страни. Ако искаш, може да си държиш и пари те на влог в банка. Единственото условие е да имаш право да теглиш след момента на пенсиониране. Трябва да може да ги местиш от една в друга банка или в пенсионен фонд без проблем. Така всеки ще има истински избор, а фондовете ще имат реална конкуренция. Сега всичко е на добра воля и някакви куци закони.

Г-жо МенТи Стоянова, къде и как НОИ инвестира част от полагащата ми се пенсия/за 6год около 14000лв./, ограничена от таван, въведен от такива, като Вас /но не за всички пенсии/??? Как ще ме убедите, че не сте поредните разбойници? Я си почистете първо вашата кочинка!!!

Мендоооо, а къде е КФН, която управляващите избирате и назначавате? Защо тази комисия не се грижи подобаващо, както е по закон, за сигурността на парите ни, които именно управляващите ни наложихте да влагаме в тези фондове?! Защо комисията не се заеме с прекомерните такси за управление на тези фондове?! Изобщо, Мендо, защо не почнете да чистите "гнилите ябълки" така , както повеляват законите, които ВИЕ сте гласували?! Айде бактън от демагогия и лицемерна загриженост!

val55

Вервай си даже, и да има закон. По правилният начин е да се създаде държавна фондова банка, и в нея хората да си държат парите с плаваща лихва за всяка година. Освен гарантираната лихва за годината може да се добавя, и част от печалбата на банката към сметките във фонда на всеки един вложител за старини. Трябва нещо ново, защото досега съществуващите фондове има голяма вероятност да изгърмят, както и се случва по света. Само държавна фондова банка с гарантиране на спестяванията за старини...но няма да е, като КТБ, ПИБ и др..... Разсечете възела, като Алексъндър Македонски веднъж завинаги, но не с това мислене, а с новото......

Мале, мале, мале... Държавна фондова банка - не бях чувал за такова животно "фондова банка".

val55

....според мен това предложение е много по реалистично и стабилно, отколкото, като чиста банка или фонд. Все пак сме нов век от нова ера, и трябват промени, къде ли не, за да се отговори адекватно на новото време с новите реалности..... Погледнете само, както банките така и борсите в тази схема са си узаконен хазарт, а би трябвало да не е така, но нали трябва едни да губят и се самоубиват, а други винаги да печелят на гърба на другите.... Е те това време изтича, и ако не, то тогава много лошо за всички....

Стоянова започва да проглежда по-малко. Обаче г-жа Стоянова ако си сложа парите в банка на депозит, вие ще ме обявите че съм печелбар и ще ме обложите с допълнителни данъци!!! Ако ги сложа в пенсионен фонд( частен) ми казвате че ще ги загубя!? Къде да ги завра гадните пари ( които съм ги изкарал с кръв ( имам маясъл) така че хем вие да сте доволна хем аз да се лекувам успешно ?

Частните пенсионни фондове/ЧПФ са пълна заблуда за хората - по целият свят е така...!!!!!! А нашите пък са като фалиралата КТБ, но на квадрат - тотални мошенически финансови тумори, ТОВА СА ЧПФ У НАС...!!!!!! ТОВА Е ИСТИНАТА...

Поне нулева? На мен ми се струва, че трябва да са задължени да гарантират поне основния лихвен процент. Баси, ако си внеса парите в банка ще имам около 3% доходност. И ще мога да си ги ползвам без някой да ми налага ограничения.

Нещо си се объркал. Внеси 10 хил. лв. в някоя банка за 1 година, а като свърши ги изтегли и ще установиш, че парите ти са по-малко от 10 хил. лв. Тогава ще те видя, дали ще пишеш за 3% лихва. между другото лихвата в лева отдавна е около 1 % .

Е, това, че парите ще са по-малко от 10 хиляди, не е вярно. Ако си искал да кажеш, че лихвата ще е по-малко от процента на инфлацията, тогава да, съгласен съм.