Той подкрепи и намерението за въвеждането на данък върху лихвите от депозити, каквато идея миналата седмица финансовото министерство отхвърли.

"Различаваме се от другите страни в Европейския съюз по два обекта на облагане - лихвите по депозитите и облагането на пенсиите", каза Грозданов на среща в Столична община по проекта за закон за публичните финанси.
Според него единственият аргумент пенсиите в момента да не се облагат е таванът от 700 лева. "Падне ли таванът, вече този аргумент отпада и ще трябва да го въведем, както останалите страни в ЕС", добави той.

Не е обсъждана идеята за облагане с данък на високите пенсии, коментира Димитър Главчев, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ, цитиран от "Фокус". Той определи изказването на Борис Грозданов като изненадващо и добави, че
няма нагласа за 2013 година да бъде прието такова предложение.
„Не мога да говоря от името на колегите за законодателни инициативи, но такова предложение не е постъпвало и лично мое мнение е, че няма нагласа то да бъде приемано. Не само в Парламентарната група на ГЕРБ, а и във всякакъв формат, в който такава идея може да бъде обсъждана, няма такова нещо”, заяви Главчев.

По-късно Грозданов опита да обясни, че не е искал да каже точно това. "Във всички държави, в които има таван – пенсиите не се облагат, но в останалите на практика високите пенсии, тези, които са над тавана във висшия етаж на облагането, просто се включват за облагане в данък върху общия доход. В настоящия момент няма да има нови данъци. Косвени данъци не може да се въвеждат при тези условия, така че никакви предложения за облагане не съм правил. Само обясних в кои случай ние се различаваме от другите държави", заяви той пред БНР.
 
Максималната пенсия сега е 700 лв. По данни на Националния осигурителен институт с тавана на пенсиите над 45 000 пенсионери получават по-ниски пенсии от това, което им се полага. От това държавата спестява годишно близо 100 милиона лева. А пенсионерите са ощетени месечно с между 50 лева и 850 лева от ограничението.

В момента минималната пенсия е 145 лева, а данъкът общ доход - 10%. Това означава, че ако пенсиите бъдат обложени, данъкът ще е 14.5 лева. От 1 април се очаква повишение на пенсиите също с около 10%.

За доходите от депозити депутатът Грозданов заяви, че мотивът досега да няма данък върху тях е, че ще бъде разкрита банковата тайна. "Това обаче си е наш проблем - на държавата", добави той. Според него е дошло времето "вече да се присъединим и ние към страните в Европейския съюз и влоговете да бъдат предмет на данък".

Идеите за облагане с данък общ доход на пенсии и лихви по депозити на физическите лица не е нова. Последно такива предложения имаше през 2010 г. на министъра на финансите Симеон Дянков като антикризисни мерки. Тогава обаче не бяха приети след срещи с ръководителите на национално представителните организации на работодателите и на синдикатите.