"Според българските обяснения те искат да имитират гръцкото поведение към Северна Македония през последните десетилетия, въвеждайки условия за нашето влизане в ЕС, за да защитят националния си интерес", каза президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, цитиран от МИА.

В интервю за Евронюз Пендаровски посочи, че е необходимо да се говори за истинските аргументи и критерии, които страната е изпълнила, за да се присъедини към Съюза, а не да се обсъждат събития от 19-и или 20-и век.

"Българските искания са много по-противоречиви от гръцките. Защо? Защото гърците никога не са поставяли под въпрос нашия етнически произход. Никога не са казвали "ти не си македонец". В ситуацията с Гърция дадохме възможност, ако искате да се идентифицирате като етнически македонец, можете да го направите. Ако някои хора в Гърция днес казват, че са македонци, те имат право да го направят. България оспорва идентичността на македонците и това е големият проблем", каза Пендаровски.

Според него България изразява позицията на българското общество като резултат на дългогодишната позиция на българските политици и историци, датираща от времето на комунизма.

"След Втората световна война, особено през 50-те и 60-те години на миналия век, за Македония се заговори като за измислена нация, създадена с указ на Тито. Така че наистина мисля, че българските политици, както и обикновените граждани, гледат на македонците като на етнически българи или поне вярват, че сме били такива до края на Втората световна война. Също така те смятат македонския език, който е познат и признат в цял свят, за диалект на българския", посочва още Стево Пендаровски в интервюто за Евронюз.

Президентът Пендаровски добавя, че вижда съществена промяна в поведението на България. Въпреки всички събития на европейския континент с руската инвазия в Украйна и всички геополитически мотиви, които поставят под въпрос концепцията за обединена Европа, Пендаровски посочва, че българската позиция все още е твърда преди решението на Брюксел, което се очаква до края на юни.

По думите му шансовете на Северна Македония да започне преговори за членство с ЕС след 17 години статут на страна кандидат са под 50 процента.

Относно включването на българското малцинство в конституцията на Република Северна Македония Пендаровски казва, че това е едно от малкото неща, които обединяват управляващите и опозицията.

"Това е една от темите, по които всички партии в парламента са единодушни. Защо да не включим българите в нашата конституция? Но искаме това да бъде обвързано със срок, искаме гаранция, че това е последното искане от българска страна, за българското малцинство, българите, живеещи в Северна Македония. В противен случай всеки месец или всяка година ще трябва да продължаваме да убеждаваме нашите граждани да променят нещо, било то нашата конституция, закони или нещо друго. Можем да го направим, но къде е гаранцията, че това е последното българско искане по тази тема?", каза държавният глава на Северна Македония.

На въпроса за отделянето на Албания при започването на преговорите с ЕС Пендаровски отговори, че би било напълно нормално за Тирана да постави интересите на своите граждани на първо място, ако е изпълнила всички условия, а междувременно все още няма зелена светлина от България.