Посланието от днешната среща е, че форматът "16 плюс 1" не е насочен към разделяне на Европа, а за засилване двустранния обмен между държавите. Целта е нашите страни, които са по-изостанали, да повишат Брутния вътрешен продукт, да увеличат доходите на хората. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян. Това е не Геополитически съюз и не се противопоставя на никой в Европа, а цели само икономическо благосъстояние на хората, подчерта той.

Ли Къцян посочи на свой ред, че Китай е готов да инвестира в региона при спазване на закона, правилата на свободната търговия и на Европейския съюз. Той допълни, че Китай не иска търговска война с никого, но ако се наложи, ще защитава правилата на свободната търговия и ще отговори реципрочно.

Никой няма да спечели от търговска война, никой няма да спечели такава, категоричен е китайският премиер.

В същото време светът става свидетел на започналата от днес търговска война между САЩ и Китай - двете страни взаимно си наложиха допълнителни мита от 25% върху стоки на стойност 34 млрд. долара.

Борисов на свой ред отправи послание към европейските си колеги, че форматът "16+1" не е заплаха за Европа и геополитически проект, а формат, който да навакса изоставането на страните от Централна и Източна Европа.

"Така че много искам ясно да звучи това послание от София към всички мои колеги към Европа - не цепене на Съюза или разделяне, обратното, колкото може повече по-изостаналата Югоизточна Европа и Балканите да наваксат изоставането".

Борисов обяви, че е получил личното уверение на Ли Къцян, че поема ангажимент за рестартирания проект АЕЦ "Белене". България ще получи подкрепа за проекта, както и за инфраструктурни проекти - на Балканите - за коридорите без европейско финансиране.

"С контактите, които Китай има с държави-членки на Европейския съюз, високоразвити технологични държави, действително по проекта "Белене" бихме могли да направим един добър проект, за което той лично се ангажира да ни помогне да го изведем до успешен край", изтъкна Борисов, цитиран от БНР.

Китай възприема пазарния принцип на работа с партньорите в Европа, желае прозрачни проекти и процедури, каза в София китайският премиер, отбеляза той.

"Така че да могат да се върнат инвестициите. На базата на преминаващия трафик имаме възможност нашите министри да проведат срещи и да намерим интереса и на България, и на Балканите, и съответно на инвеститорите от Китай".

Ли Къцян е дълбоко впечатлен от видяното в Националния исторически музей злато. То е първото обработено отпреди 7000 години. "Така че съм го наел като рекламен агент на българското културно-историческо наследство в Китай", заяви българският премиер.

Преди изявленията на двамата премиери в МС бяха подписани девет двустранни документа, за насърчаване на икономическо-търговското сътрудничества на България и Китай. Сред тях споразумения в областта на енергетиката, инфраструктурата, туризма, образованието, културния обмен, както и финансово споразумение между Българската банка за развитие и Китайската банка за развитие за 1,5 млрд. евро.