Българският държавен глава Румен Радев на 9 юли ще присъства на официалното встъпване в длъжност на Реджеп Тайип Ердоган като президент на Турция след преизбирането му на предсрочните избори на 24 юни 2018 г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Церемонията ще започне в 18.00 часа в Президентския дворец в Анкара.

Държавни глави на общо 17 държави са поканени да присъстват на церемонията по встъпването в длъжност на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщиха от неговата пресслужба. Заявили са присъствие и осем премиери и председатели на парламенти.

С церемонията ще се отбележи и началото на новата форма на управление на Турция - президентска система, за пръв път след 1923 година.

От държавните глави, които са потвърдили, че ще присъстват са президентът на България Румен Радев, президентите на Македония, Босна и Херцеговина, Грузия, Украйна, Венецуела, Пакистан, Казахстан, Киргизстан и др.

След церемонията по полагането на клетва Ердоган ще даде официална вечеря за високите гости.

В Държавен вестник бе публикувано имущественото състояние на стария-нов президент на Турция - 6 милиона и 347 хиляди турски лири са авоарите на турския държавен глава. Освен това той притежава парцел земя от 2 хиляди кв.м. на стойност 10 хиляди турски лири в село Думанлъ, окръг Ризе. Ердоган е собственик на жилище в района Юскюдар в Истанбул на стойност 4 млн. турски лири. Има само един автомобил - марка Ауди А8 за 234 хиляди турски лири.

Ердоган бил длъжник - дължал 2 млн. турски лири на бизнесмена Мехмет Гюр за вилата си в Късъклъ, става ясно от информацията.