"Подготвяме документация, за да поискаме около 130 млн. евро от фонд "Солидарност" на ЕС, който помага на страни, попаднали в бедствие като наводнението в Карловско", съобщи служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов по Нова телевизия. "Работим, за да подпомогнем хората. На първо място това се случи, като институциите отидоха на място, каза той. Предстоят преговори и се надяваме да получим тези пари, които да бъдат използвани за възстановяването на населените места след бедствието", уточни вицепремиерът.

Още няма резултат след срещата на представителите на "Лукойл" вчера с президента и правителството, на които трябваше да се набележат мерки за намаляване на цената на горивата и за овладяване на инфлацията.

"Цените в европейски мащаб са най-стряскащият проблем, пред който се сблъскваме тази година. Инфлацията е изключително висока във всички европейски страни и всички търсят механизми да успокоят ситуацията и да гарантират по-поносими цени на гражданите. В тази връзка е била и срещата вчера с ръководството на "Лукойл". Все още няма резултат, но по това се работи", коментира Пеканов.

Според него държавата трябва да търси механизми, включително и с частни компании, за да се задържат цените.

"В България трябва да се прави повече за повишаване на доходи и в социалната сфера", отбеляза още вицепремиерът. "Повишаването на доходите беше важна стъпка, която редовният кабинет направи", каза още Атанас Пеканов. Той успокои, че служебното правителство няма намерение да орязва пенсии и помощи заради недостатъчно приходи в бюджета.

"Европа трябва да предостави допълнително финансиране във връзка с енергийната криза", припомни той. За финансирането по Плана за възстановяване и устойчивост вицепремиерът Атанас Пеканов призова следващият парламент възможно най-бързо да приеме реформите, които ЕС настоява да направим. "За да получим парите, са необходими мерки в сферата на съдебната реформа. Следващата седмица ще бъдат представени предложенията на служебния кабинет в тази сфера", обясни вицепремиерът Атанас Пеканов.