"Постигането на максимална публичност и прозрачност за работата на министър-председателя и Министерски съвет по най-важните за държавата теми и приоритети е от първостепенна важност и отговорност пред обществото". Това заяви Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС, цитиран от сайта и пресцентъра на партията. "Времената на работа "на тъмно" и задкулисните, безпринципни договорки приключиха", обърна се публично към кабинета той.

Изпълнението на конституционните разпоредби за контрол върху работата на правителството от страна на парламента, който е изразител на волята на избирателите е именно в тази публичност, с която ние се ангажираме, коментира Пеевски.

"Затова ще бъдем максимално изискващи и активни по отношение на действията на правителството и премиера, като всеки получен от тях отговор ще бъде публикуван, за да може хората да знаят какво се работи, от кого се работи, кой носи отговорност за действията, които се предприемат и най-важното, за да имаме непрекъсната обратна връзка с хората", допълни шефът на парламентарната група на ДПС.

"Държим премиерът и воденият от него МС да разберат ясното място на изпълнителната власт в парламентарната република, това, че дължат отчет за работата си и че тази отчетност се случва чрез и пред Парламента", посочи той.

На базата на контрола от парламента, ние ще информираме хората за това какво се случва, за да могат да дадат своята оценка, обяви Пеевски.

Това е моделът, по който ще се работи и занапред, категоричен е председателят на ПГ на ДПС. От премиера и правителството очакваме да бъдат адекватни на тези изисквания, допълва той.

"Днес получихме отговор от премиера на изисканата писмена информация за действията на правителството по отношение на изпълнението на най-важния приоритет пред страната - приемането на България в Шенгенското пространство.

В отговора се съдържа информацията за проведените срещи и разговори с външнополитически лидери и фактори, както от министър-председателя, така и от вицепремиера Мария Габриел и министрите, натоварени с процеса", заяви Делян Пеевски, който публикува и писмото от председателана парламента.