С изненада се информирах от разпространената от "Лукойл Нефтохим Бургас" позиция, че не дължат никакви данъци на България, заявява Делян Пеевски, съпредседател на парламентарната група на ДПС, в позиция, разпространена от пресцентъра на партията.

Съвсем друго ни беше казано, на мен и г-н Борисов, на срещата от българския премиер в понеделник. Че "Лукойл" са се обадили предходната вечер, разговаряли са с началника на кабинета на премиера и са уверили българското правителство, че ще си внесат 500 млн. лв. данъци до края на седмицата. От последвалите им обяснения обаче се разбира, че нищо от това няма да се случи. "Лукойл" явно не си дават сметка, че са българска компания, която работи по българските закони и нейната централа е в България, посочва Пеевски.

"Искам ясно да заявя, че позицията на ДПС е следната - ако не бъде изпълнено, това, което "Лукойл " са обещали на представители на българската държава, а именно, че ще си платят данъците до края на месеца и след като в петък бъде приет законът за енергетиката и бъде преодоляно ветото на президента, да започнат да плащат и 73 стотинки на литър от своята свръхпечалба, които да бъдат върнати обратно на хората, за да се намали цената на горивата, веднага след като започне работа НС след втори тур на местните избори, ще внесем предложение за отнемане на дерогацията на "Лукойл", декларира той.

Пеевски допълва, че това е бил изначално смисълът на поисканата дерогацията за "Лукойл"- българските граждани и бизнес да имат по-евтини горива, а не с тези милиарди свръхпечалба да бъде финансирана войната в Украйна.

Вчера от "Лукойл Нефтохим Бургас" разпространиха позиция, в която се посочва, че компанията плаща всички предвидени от закона данъци в установените срокове и изцяло изпълнява задълженията си към бюджета на Република България. От акционерното дружество, уточниха, че твърдения за обратното не отговарят на истината и накърняват доброто име на компанията.

"Във връзка с прозвучалите в национален ефир измислени твърдения на отделни политици, заявяваме, че дружеството е изплатило изцяло дължимия корпоративен данък и временна солидарна вноска за 2022 г., като продължава да плаща авансово и двата вида задължения за 2023 г. в съответствие с българското законодателство. Установено е добро оперативно взаимодействие с органите на Националната агенция по приходите и Агенция "Митници" и всички законно дължими плащания се извършват в срок. Дружеството си запазва правото да защитава интересите и деловата си репутация с всички достъпни средства", посочват от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.