Депутатът от ДПС Делян Пеевски няма да напуска конституционната комисия. Той коментира апела на Христо Иванов да излезе от нея.

"Г-н Иванов трябва да разбере следното нещо - наше право е да решаваме кой участва в комисията и ако искат да правят конституционна реформа, така ще бъде", каза Пеевски в кулоарите на парламента.

"Те не могат да бъдат морални съдници на когото и да било. В миналото има много случаи, които показват, че те не могат да бъдат морални съдници и вие можете да се сетите кои.", добави Пеевски.

"Най-малкото г-н Христо Иванов може да бъде съдник на мен или на някой друг, и той го знае много добре", заяви в отговор Пеевски.

След коментара на Пеевски последва среща с Христо Иванов, който влезе в стаята на ДПС и прекара там около час в разговор с депутата и с председателя на Движението Мустафа Карадайъ.

ДПС не може да бъде изключено от дебата и работата за промени в Конституцията, коментира след срещата Пеевски.

"За да се случи, трябва всички да разберат къде се намират и да кацнат в парламента, защото се реят още и не разбират какво се случва в България. Всичко, където летяхме някъде в розовите облаци, свърши със състава на това правителство. Те трябва да кацнат, в момента имат правителство, трябва да направят разумните неща за България, а ние да направим разумните неща в парламента за България", коментира той, цитиран от БНР.

"Когато кацнат, ние ще бъдем тук, за да водим разговорите с тях в името на всички избиратели. Скоро ще разберете какво имаме предвид. Никой не може да изключи ДПС от тези разговори. Ако 204 смятат да изключат ДПС, нашите избиратели няма да ни изключат от този договор и от този разговор за нов обществен ред", категоричен беше депутатът от ДПС.

Снимка: БТА

Лидерът на Движението пък добави, че "писаните правила се прилагат еднакво за всички, а не ин туито персона".

"Алтернативният вариант е една категория хора да се самоопределят за моралисти и морални съдници и те да определят за кои персони има писани правила и за кои персони те са моралните съдници да отправят морални присъди", коментира Карадайъ.

Самият Христо Иванов коментира, че на срещата не са обсъждани варианти Делян Пеевски да бъде оттеглен от Комисията по конституционни въпроси на парламента. Има разговор, съгласие няма, ще продължим да спорим", беше неговият коментар.

"Комисията от наша гледна точка трябва да бъде създадена така, че да не поражда никакви съмнения, никакви допълнителни въпроси, тя трябва да е единствено и само комисия, която се занимава с европейските стандарти в областта на правосъдието, това е моята позиция", декларира Христо Иванов в кулоарите, информира БТА.

Попитан дали ще поиска оттегляне на Пеевски от конституционната комисия, той отговори:

"Не е моя позиция да искам персонални решения. Това, което мога да направя, е да предложа принцип и да дам пример за прилагането на този принцип". Принципът е в тази комисия да влязат хора, които не са разделящи, аз също съм разделящ, на мен също ми тежат определени митове, легенди", посочи Иванов. Според него трябва да покажат, че са способни да направят крачка встрани и да оставят процеса да се случи по неутрален начин.

По-рано през деня, в декларация от името на ПГ на ПП-ДБ, Христо Иванов призна, че не се е получило добре попълването на състава на комисията с Делян Пеевски, избран вчера, и призова ДПС да премислят няколко дни и след нови консултации "да предложат реконструиране на комисията". 

"И не, тук не става дума някой да бъде посочен с пръст...Аз не съм в тази комисия, естествено е, че на мен ми се иска да си сложа името върху нея. Даже, може би имам някакви причини за това, но ме е страх, че ще си сложа името върху нейния провал", каза лидерът на "Да, България".

Още в пленарната зала зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев отказа подобна ревизия и заяви категорично, че "Пеевски е и ще бъде член на Комисията по конституционни въпроси".

"Реформата ще бъде направена такава, каквато е нужна на българската съдебна система, на българското общество, на нашите партньори. Ще бъде направена тук от този парламент, с участието на ДПС и на г-н Пеевски. И това не е инат и не е изпиране, както искате да го представите вие, защото няма какво да перем", заяви Йордан Цонев.

Проектът на ДПС за конституционни промени, предложен преди година и половина, вече е публикуван на сайта на Движението.

Предложенията на ДПС включват разделяне на Висшия съдебен съвет на два висши съвета - на съдиите и на прокурорите, които ще са по равен брой членове - по 13 души, а тримата големи в Темида - главният прокурор, председателите на ВАС и ВКС няма да са техни членове.

В проекта, чийто автор е именно Пеевски, се предвижда отпадане на изискването един министър или депутат да няма двойно гражданство, въвежда се и индивидуалната конституционна жалба.