Днес се проведе заключителният етап на тактическото учение с бойни стрелби "Шабла 2023" на формирования за противовъздушна отбрана от Българската армия и авиационни формирования от ВВС с международно участие. На демонстрациите присъства началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Вижте снимки >>

В присъствието на висши офицери от Въоръжените сили, представители на държавни институции и на медии, участниците в тактическите учения демонстрираха постигнатото ниво на подготовка при изпълнение на експерименталните и бойни стрелби. Ръководител на учението е генерал-майор Димитър Петров, командир на Военновъздушните сили.

Снимка: БТА

Учението е на зенитния полигон на Военновъздушните сили (ВВС) край Шабла, като основната му цел е усъвършенстване на взаимодействието между формированията от Българската армия.

Снимкаа: Bulgarian Air Force

Бойната техника, с която ВВС участват, включва различни зенитно-ракетни комплекси, както и изтребителите МиГ-29, щурмоваците Су-25 и вертолетите Ми-17 и Ми-24. Стрелбите въздух-въздух на МиГ-29 са по парашутни мишени и се изпълняват с управляемо ракетно въоръжение.

Снимка: Bulgarian Air Force

В рамките на учението формированията за противовъздушна отбрана на Сухопътните войски тренират своите професионални умения за поразяване на въздушни цели с три зенитно-ракетни комплекса, както и с ракетен комплекс 9К79 "Точка", чиито мишени са надводни цели.

Снимкаа: Bulgarian Air Force

По време на учението ВМС осъществяват радиолокационен надзор и наблюдение с два брегови поста, както и контрол на корабоплаването с два плавателни съда. Военните моряци също ще изпълнят стрелби, а с един вертолет и катер ще имат готовност за аварийно-спасително осигуряване на полетите на ВВС.

Снимкаа: Bulgarian Air Force

Едновременно с "Шабла - 2023" се провеждат и съвместни бойни стрелби със зенитно-ракетни формирования и авиация от Сръбските въоръжени сили по единен график. Бойната им авиация се включва със самолети МиГ-29, чиито цели са светещи парашутни и радиоуправляема мишени, имитиращи въздушен противник.

Снимка: Bulgarian Air Force

Военнослужещите от двете страни, участващи в съвместните бойни стрелби в рамките на учението, са повече от 1200.

"Можем много да говорим за въоръжение, техника, технологии, но всички трансформационни процеси и модернизации ще са безсмислени, ако не запазим най-ценния си капитал - хората, мъжете и жените в униформи", каза днес пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов след приключването на стрелбите на комплексното учение "Шабла 2023".

Той посочи, че е доволен от постигнатите резултати по време на учението и допълни, че е горд от старанията и уменията на бойците. Това, с което разполагаме като техника и въоръжение, личният състав може да го обслужва и използва ефикасно, каза адмиралът. Той благодари за усилията за успешното провеждане на учението на командирите на Военновъздушните сили, Сухопътните войски и Военноморските сили.