Турски компании от отбранителната промишленост са готови да дадат принос в реализирането на проектите за модернизирането на армията ни. Това става ясно след среща между заместник-председателят на парламентарната комисия по национална отбрана към Великото национално събрание на Турция Рефик Йозен и министъра на отбраната Тодор Тагарев по време на негово посещение в Анкара по покана на турския му колега Яшар Гюлер, информира Анадолската агенция.

"Многоизмерното приятелство и съюз между Турция и България са основният елемент на стабилността на Балканите. Задълбочаването и укрепването на двустранните отношения във всички области е от полза не само за нашата страна, но и от полза за региона на Балканите и дори на Европа", е заявил Йозен.

Срещата се е състояла в турския парламент, добавя БТА.

Заместник-председателят на парламентарната комисия по национална отбрана към Великото национално събрание на Турция е подчертал, че войната между Русия и Украйна е засегнала по различен начин страните, които граничат с Черно море.

По думите му Турция полага многостранни усилия за установяване на мир и стабилност в този процес и че всички страни са чувствителни към правилата на Конвенцията от Монтрьо, което е от голямо значение за сигурността на региона.

Конвенцията от Монтрьо ограничава навлизането на военни кораби на държави извън Черноморието през проливите в мирно време. По време на военни конфликти Турция има правото да затвори Босфора и Дарданелите за военни кораби.

На срещата в турския парламент е било отделено специално внимание на въпроси, свързани с отбранителната промишленост. Рефик Йозен е информирал българския министър за постиженията на турската страна в тази област.

"Вярваме, че турските компании в областта на отбранителната промишленост ще дадат голям принос на бъдещите проекти за модернизация на българската армия", е заявил Йозен, който е и депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието от град Бурса, информира Анадолската агенция.

Снимка: Министерство на отбраната

Министърът на отбраната Тодор Тагарев е заявил, че проектите за модернизация на българската армия са винаги отворени за турски компании, посочва Анадолската агенция.

След това срещата е продължила на закрито за журналистите.

По време на посещението на министъра на отбраната Тодор Тагарев в Анкара бе подписан Меморандум за разбирателство между правителствата на Република България и Република Турция относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство.