Сега е моментът да се постигне интеграция на Западните Балкани и той не бива да се изпуска. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова на откриването на срещата на регионалните бизнес лидери 2018, която се провежда в НДК.

Лиляна Павлова е убедена, че Западните Балкани трябва да бъдат част от европейското семейство. Тя вярва, че след срещата на лидерите на ЕС и Западните Балкани утре ще се постигне политическо съгласие и този процес ще стане необратим. Очакванията са утре да се подпише политическа декларацията, че европейската интеграция и перспектива е един необратим процес. На основата на тази декларация трябва да се приеме и Софийският план, за да започне реализацията на конкретните проекти.

Планът включва няколко стълба.

  • Първият е да се извършат институционалните реформи, които са необходими за страните от Западните Балкани.
  • Вторият стълб е този на сигурността - мерките и борбата с организираната престъпност и миграцията.
  • Най-важният стълб, който е обект именно на днешната среща, е как по-добре да се инвестира и да се развива бизнес потенциалът в региона, обясни Павлова.

В анекса на Софийския план са включени първите проекти и инициативи, които да започнат. Това са проектите по транспортна свързаност - пътни и железопътни проекти. Енергийна свързаност - изграждане на енергийните коридори. Това означава да се работи за свързаността както между страните от Балканите, така и между страните от Балканите с ЕС, допълни Лиляна Павлова и изтъкна, че и дигиталната свързаност е много важна. По думите й трябва да се развие и регионално-икономическата зона на Балканите.

След края на утрешната среща на върха, след приемането на политическата декларация и Софийския план, ще бъдат подписани първите меморандуми, за да започне работата по проектите. Първият меморандум ще бъде между България и Сърбия за газовата връзка, след това ще се подпише такъв и с Република Македония, информира Павлова.