Групата "Патриоти за София - ВМРО и АТАКА" в Столичния общински съвет излезе с декларация до Общинския съвет, в която питат "Кой позволи политическият лупинг на Столична община" по повод "изненадващата подкрепа за гей маратона и последващите го тематични хепънинги и София прайд".

Кому е нужен този парад на лудостта и защо общинарите се поддадоха на гей лобито? - питат още патриотите и настояват за незабавното публично оттегляне на подкрепата на общинарите.

Те отбелязват, че 20 април тази година е била проведена среща на столичния кмет Йорданка Фандъкова с представители на организациите GLAS, Действие, Билитис и Българският хелзинкски комитет (БХК), след която е станало ясно, че Столична община не само подкрепя морално Прайда, но и ще финансира предхождащия го гей маратон на 19 май.

Тази явна подкрепа е прецедент. Досега общината е изпълнявала само административна роля при провеждането му, а именно издаваше разрешителните за провеждане на събитието, заявяват патриотите.

Съветниците от "Патриоти за София - ВМРО и АТАКА" изразяват и възмущението си от "поредицата нелогични действия, които се оказват и некоординирани със СОС - законодателният орган на София", както и, че "Програма за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община и Фондация "София-европейска столица на спорта" съучаства в организирането на гей маратон на идния 19-ти май в парк Заимов".

"Никога и под никаква форма в Столичния общински съвет не е обсъждана подобна подкрепа, не е дискутирано открито, в това число и в комисии, вземането на едно подобно решение. Немаловажен е и фактът, че звучи доста перверзно точно Програмата на общината, насочена към възпитанието на младите да бъде ползвана за гей пропаганда", заявават още патриотите в декларацията си и настояват:

"Незабавно Столична община да оттегли всякаква подкрепа за въпросното събитие. Ние от групата на патриотите в СОС настояваме публично и ясно да се оттегли тази подкрепа, както и да се заяви, че не подкрепя София прайд. В противен случай ще бъде повече от очевидно, че Столична община се е предала и е паднала в плен на джендър лобитата, които са успели да оплетат в мрежите си местната власт в София. Една подобна линия на поведение очевидно е в разрез с очакванията на обществото и мнозинството от българските граждани", завършва деклрацията на "Патриотите за София".

Миналия месец стана ясно, че гей маратонът в София е посветен на болните от СПИН. Тогава кметът Йорданка Фандъкова обърна внимание на нуждата от преодоляване на агресията и противопоставянето в обществото.

Преди два дни Светия Синод за пореден път излезе с остра реакция по повод предстоящия "София прайд" на 9 юни в столицата.