Българският патриарх излезе в защита на Украинската православна църква на среща с американския посланик в България Кенет Мертен. Днес УПЦ към Московската патриаршиия беше забранена със закон от Върховната Рада.

"В разговора с американския посланик патриарх Даниил обърна специално внимание на състоянието на религиозната свобода и правото на вероизповед в различните региони на света. Той изтъкна, че по отношение на каноничната Украинска православна църква, начело с Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, се налагат различни ограничения: ограничаване на религиозната свобода, ограничаване на свободата на богослужение, насилствено отнемане на църковната собственост и насърчаване на езика на омразата", съобщават от Българската патриаршия в сайта си.

Патриарх Даниил е подчертал, че УПЦ, с която всички поместни православни църкви се намират в евхаристийно общение, е подложена на сериозни фактически и юридически ограничения в своята пастирска дейност като резултат от дискриминационната политика на определени фактори в Украйна.

Българският патриарх е изразил и своята увереност, че демократичните сили по света, които следят религиозните процеси, ще вземат предвид тези обезпокояващи тенденции в Украйна и ще съдействат за гарантиране на религиозната свобода, правото на богослужение и неприкосновеност на собствеността на Украинската православна църква.

Патриарх Даниил е припомнил, че в европейската история от Реформацията до днес религиозният мир винаги е бил предпоставка за политическия и социален мир, се казва в съобщението от Българската патриаршия.

Срещата на главата на БПЦ с американския посланик се е състояла в Светия синод. Тя е била по молба на Кенет Мертен, след като в началото на юли тази година патриарх Даниил присъства на традиционния прием в посолството на САЩ по случай Деня на американската независимост, отбелязват от БПЦ. 

Освен патриарх Даниил засега е известно, че в защита на Украинската православна църква са се обявили Антиохийският патриарх Йоан и Грузинският патриарх Илия.

Парламентът в Киев днес реши обявяването на Украинската православна църква към Московската патриаршия (УПЦ МП) извън закона.

Ден преди това Светия синод на БПЦ публикува на сайта си писмо на патриарх Даниил до митрополит Онуфрий, предводителя на УПЦ, смятана за все още свързана с Московска патриаршия, по повод 10-ата годишнина от "тържественото му въдворяване за митрополит Киевски и на цяла Украйна". Подобно писмо бе изпратено и от Антиохийският патриарх Йоан и Грузинският патриарх Илия. В текста на трите писма под една или друга форма се казва, че митрополит Онуфрий е каноничният предстоятел на Православната църква в Украйна.

"Вие устояхте и продължавате, с Божията помощ, да устоявате на всички опити за създаване на разединение, опазвайки единството, целостта и каноничността на Украинската православна църква", се казва в писмото от българския патриарх.

В Украйна от години има църковен разкол заради влиянието на Русия. Начело на проруската фракция - или УПЦ, е киевският митрополит Онуфрий, като той е подчинен на руския патриарх Кирил. Православната църква на Украйна (ПЦУ) е тази, която отдавна се бори на независимост от Москва, а Вселенският патриарх Вартоломей призна автокефалията ѝ през 2019 г. Тя е начело с Епифаний. За да бъде призната за независима обаче, тя трябва да бъде призната от всички останали православни църкви, което до този момент не е станало.

Светият синод до момента не е излизал с решение за поисканата независимост на Православната църква на Украйна от Московската патриаршия. Преди кончината си патриарх Неофит подкрепи Украйна във войната, която Русия води срещу нея, но консенсус по темата в Синода няма.

В края на миналата седмица президентът Володимир Зеленски обяви, че скоро ще бъдат взети важни решения "за подсилване духовната независимост" на нацията и днешното решение на Върховната Рада е в потвърждение на това.