Министър Павлова обясни, че от наличната към днешна дата техника липсват 500 машини от необходимите 3200 и са доставени средно около 50% от изискуемите за целия зимен период материали, предаде Агенция "Фокус".

Това означава, че първите седмици на очакваните снеговалежи през декември могат да бъдат осигурени.

Поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще бъде осигурено от над 3200 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. Има готовност за ползването и на допълнителна техника.

За зимните месеци ще са необходими близо 106 000 тона сол, около 300 000 тона пясък и над 11 000 тона луга, уточни шефът на АПИ инж. Лазаров. Той каза, че за зимно почистване тази година са осигурени 60 млн. лева, което е с 4 млн. лева повече от средствата за предходната година.

Лазаров съобщи, че през следващата седмица на сайта на АПИ ще бъде публикувана карта с всички републикански пътища, като за всеки от тях ще бъде посочено съответното ниво на поддържане и срокът за разчистване на снежната покривка.

Като най-сериозен проблем, с който се сблъскват от министерството и от агенцията през зимните месеци, Павлова и Лазаров посочиха тежкотоварният трафик.

Регионалният министър обясни, че много често водачите на камионите не спазват забраните и ограниченията на тежкотоварния трафик. Затова от министерството ще настояват за много по-високи санкции за тези, които при забранено движение на тежкотоварни превозни средства я нарушават.