Не да потушим поредния скандал, а къде можем да бъдем следващите 20 години. Това е основният въпрос пред новосформирана листа "Път на младите", която ще участва на европейското избори през май. 17 са кандидатите за евродепутати и всички са на възраст под 35 години, високообразовани и вярващи в промяната.

Най-младата листа за предстоящите през май евроизбори е озаглавена "Път на младите". Румен Чолаков, председател на "Милениум клуб", е водач на тази листа, която ще се регистрира от името на НДСВ и "Новото време" в началото на другата седмица. Останалите в нея са Никола Апостолов - консултант в Париж, Цветелина Панчелиева - с богат опит в академичната и професионалната сфера, Цветелина Кузманова - член на Комисията за финансов надзор, Теодор Кралев - мениджър на проекти в сферата на информационните технологии, Любослава Кирилова - мениджмънт консултативен в Лондон, Данко Колагиш - най-младият директор на училище в България, Димитър Георгиев - специалист в областта на информационните технологии в Лондон, Петър Ангов - юрист, Ана Вилфан - една от създателките на Милениум, Лъчезар Ценков - юрист, Кристина Велкова - предприемач в Лондон, Антония Ненчева и Владислав Йотов - софтуерни инженери, Димитър Христов - специалист в морския транспорт, Антон Марчев - учи "Международни и глобални отношения" в Милано, Пламен Трифонов - телекомуникационен инженер. Голяма част от местата в листата са заети от юристи.

"В момента виждаме огромен сблъсък между популистки, десни, националистически, в някои случаи и консервативни перспективи за бъдещето на Обединена Европа. Не вярвам, че това са преобладаващите перспективи за българите. Вярвам, че българите са много по-смели европейци, отколкото се отчита в общественото пространство. Обичам да казвам, че моето поколение е най-европейското в историята на човечеството. Ние сме носители на Европейската идея, защото в най-голяма степен сме успели да се възползваме от благата на ЕС. Казваме "Път на младите" - хора под 35 години, най-вече по две причини - първо, защото вярваме, че трябва да участваме в дългосрочните процеси, които в момента предстоят на европейския континент. Втората причина е, че младостта сама по себе си е символ на промяната. Голяма част от хората в България искат да видят промяна, да видят край на прехода, ако щете", заяви Румен Чолаков.

Виждаме скептични, дезинтеграционни, агресивни послания и трябва ясно да се противопоставим именно на това, добави той.

Революционни центристи, търсещи прагматични решения. Така Румен Чолаков определя идеологията на новата политическа формация.

"Свикнахме да си пишем домашното и да чакаме оценката от Брюксел", подчерта Чолаков. Според него обаче е време да се състави учебната програма. Той е на мнение, че на Европа са нужни не реактивни, а проактивни хора. Като пример за закъсняла реакция на българските евродепутати, той посочи пакета "Мобилност". Според Чолаков България се нуждае от силна дипломация, а хоризонтът е дългосрочен - Европа в следващите 25 години.

Със старта на предизборната кампания младите кандидати ще представят и пълната си програма. Обща защита на европейските граници и обща европейска армия са част от тази програма. Другите ключови послания на "Път на младите" ще бъдат общ, пряко избран европейски президент, разширяване на правомощията на главния прокурор на ЕС в посока разследвания и на власт имащите и повече прозрачност.

В момента ЕС няма механизъм за контрол на злоупотребите с власт в държави членки. Европейският прокурор може да проверява само финансовите институции, затова от "Път на младите" искат разследвания на политиците в държави членки за повече прозрачност и справедливост, като това ще засили и съдебната система.

"Път на младите" настояват и за въвеждане на електронно гласуване на избори, което според тях, ще преодолее ниската избирателна активност особено сред младите хора. 

Според Цветелина Кузманова изменението на климата и опазването на околната среда трябва да са сред акцентите в политиката на ЕС. Ежегодно в Европа има около половин милион преждевременно смъртни случаи вследствие замърсяването на въздуха. Затова от "Път на младите" предлагат финансиране на зелен, удобен градски транспорт и спиране на горенето на твърди отпадъци.