След призивите от ПП-ДБ за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов заради окървавените протести вчера, до уволнение във ведомството се стигна, но на неговия заместник - Стоян Темелакиев, който пряко отговаря за оперативната дейност в МВР. Николай Денков обаче не спести критиките си и към вътрешния министър, който по негови данни снощи по време на протестите бил на кино. За сметка на това, нямал критики към спортния министър Димитър Илиев, чиято оставка бе поискана от ГЕРБ-СДС.

В изявление пред медиите в Министерския съвет премиерът Николай Денков обясни, че е уволнил зам.-министъра заради "хаотичните действия на ръководството на МВР около организацията на вчерашния мач". 

"Вместо футболен празник, вчера наблюдавахме грозни сцени на насилие. Основната причина е дългогодишното управление на сегашното ръководство на БФС, което доведе до упадък на българския футбол без никаква видима перспектива за развитие.

Хаотичните действия на това ръководство около организацията на вчерашния мач допълнително нагнетиха напрежението. Трябва да добавим и грешки в организацията от страна на ръководствата в министерството на вътрешните работи, които събраха на едно място враждуващите агитки", обяви премиерът като мотив за отстраняването на Темелакиев. 

Относно исканията за оставка на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов Денков каза, че ще обсъди въпроса първо с вицепремиера Мария Габриел, както и следващите стъпки по тази тема. Относно това къде е бил министърът по време на протестите снощи, той каза:

"Получих информация, че е бил на някаква кинопрожекция, което е доста смущаващо. Както знаете, по това време имахме заседание на Министерски съвет. На него министърът беше заместен от зам.-министър Темелакиев, така че в един момент аз трябваше да му кажа "моля ви, отивайте и си свършете работата". Така че, там очевидно имаше проблем в координацията".

Денков посочи, че вижда неадекватна оценка на обстановката от страна на Калин Стоянов:

"Няколко пъти се чух с него вчера и той ме уверяваше, че не очаква особени проблеми и провокации. Тази сутрин неговият коментар беше, че нищо особено не се е случило".

Снимка: БТА

Денков бе попитан и дали Калин Стоянов е бил притискан да работи за ПП-ДБ, както по-рано каза Делян Пеевски пред медиите. "Ако съм притискал в нещо Стоянов, е да си изпълни задълженията по отношение организацията на вота и по отношение на всички партии": 

"Да, няколко пъти съм водил разговори - "ти и екипът не трябва да позволите да има нарушение на изборното законодателство". Това сме го имали. Това му е работата, никога не съм го притискал по конкретни партии".

Относно поисканата от ГЕРБ-СДС оставка на спортния министър премиерът посочи, че няма критики към него.

"По отношение на организацията на тези мачове той няма преки отговорности. Те са свързани с кореспонденцията между БФС и УЕФА, за това къде и как ще се организира мачът, след което основно СДВР и МВР трябва да организират охраната, включително и планирането на събитието. Два основни проблема видях - събирането на агитките и насилие от отделни полицаи. Видяхме видеозаписи от неща, които не трябва да се случват".

Снимка: БТА

Министър-председателят подчерта и, че не трябва да се хвърля на едро вина върху всички. "Не трябва да се казва - всички са виновни. Заместник в СДВР отговаря за тази организация. Който отговаря, той трябва да си поеме отговорността. В МВР отговаря Темелакиев и той си пое отговорността. В СДВР трябва да се направи анализ и да се поеме отговорност. Не е виновно СДВР като цяло. Можеше да е много по-лошо снощи, но трябва да се направи анализ", обобщи премиерът.

Министър-председателят е възложил на главния секретар на МВР Живко Коцев максимално бързо и обективно разследване. 

Денков е изпратил и писмо до централата на УЕФА и до етичната контролната етична комисия на Съюза на европейските футболни асоциации с искане да чуе тяхното становище по организация на злополучната среща между България и Унгария. 

Той благодари на всички мирно протестиращи футболни запалянковци, както и на всички полицаи, които съвестно са изпълнили дълга си "без да проявяват насилие в изключително трудна обстановка, изпълнена с провокации".  

По отношение на вота на недоверие Денков отново припомни позицията си, че незабавната отмяна на дерогацията ще доведе до сътресение на пазара на горива у нас.

"Аз няма да взема нито решение, което не е разумно за държавата. Предложението за 3 дни отнемане на дерогацията е абсолютно неразумно с много високи рискове, показани от най-различни институции. Това искане не е съобразено с никаква политическа логика, освен една - да се поставят политически капани. Решенията винаги ще бъдат тези, които смятам за разумни за държавата, хората, бизнеса. Няма да се поддам на извиване на ръце. Докато мога да вземам правилните решения, ще го правя. ГЕРБ и ДПС, които са заедно, имат всички право да свалят правителството. Нека да го направят", посочи Денков.

Снимка: БТА