След близо шест часа дебати депутатите приеха на първо четене Законопроекта за държавния бюджет за 2013 г., предаде  „Фокус”. Гласуваха 182 народни представители, от които 122 бяха "за", а 60 "против".
Бюджета подкрепиха ГЕРБ и независими депутати, а БСП, ДПС, Синята коалиция и "Атака" гласуваха "против".

На дискусиите Главчев посочи, че през 2005 г. доходът на средния българин е бил 41% от този на средния грък. Според него промяната се дължи на факта, че българската икономика расте с по-високи темпове от тези на ЕС.
Още през 2010 г. България е изпреварила Румъния по растеж на доходите на глава от населението, а това означава, че водената от правителството фискална и макроикономическа политика е в правилната посока, посочи депутатът от ГЕРБ, цитирайки данни на PPS.
Приходната част е доста напрегната и амбициозна, но е планирана много прецизно и е напълно изпълнима и реална, добави Главчев.

От 12 години липсва смелост в българската политическа класа за промяна. Никой от 2001 г. не смее да промени системите на държавата. Бавно се плъзгаме в една безперспективност. Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов. „Изисква се много смела данъчна промяна, за да може България да излезе от коловоза, в който беше вкарана. Няма я новата система от данъци”, заяви Костов. Според него в една спокойна конюнктура предишното управление - на тройната коалиция, не е провело реформи, а сега критикува, че се изливат средства в нереформирани сектори.

Единственото достойнство на бюджета е запазването на стабилността и отговаря на изискванията на ЕС за дефицита, посочи Костов. Има пълзящо покачване на данъци, заяви той. Ако говорим за сериозна реформа, това, което трябваше да отчете управлението е да се отбележи, че не са се регистрирали около 300 000 фирми, каза Костов.

Бюджет 2013 г. е насочен към повишаване на доходите на населението, обясни вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
Той цитира престижен международен доклад, в който България и Полша са посочени като страни, преминали през кризата със „завидна стабилност".

Дянков обаче каза, че този бюджет и последните няколко - всички на настоящото правителство и последният, изготвен от кабинета „Станишев", са приети в състояние на тежка икономическа криза в Европа.
„И като разсъждаваме какво можем да си позволим в следващия бюджет, за мен е важно да направим сравнението с другите държави от нашия регион. И не само да се сравняваме със съседна Гърция, където е ясно на всички по света, че положението е много лошо, не само да се сравняваме с Румъния", каза Дянков.

По думите му сравнението накратко казва, че от цяла Източна Европа България и Полша са двете държави, които са успели да минат през кризата с една завидна, както се казва в доклада, "устойчивост".
Дянков каза още, че през 2013-а страната ни ще остане сред държавите в ЕС с една от трите най-ниски стойности на показателите и по външния дълг, и по общия дълг към БВП, и за дефицита спрямо БВП.

Сеирът хора не храни - така Сергей Станишев разкритикува правителствената политика за целия мандат, предаде Дарик. Той намери една добра новина в новия бюджет и тя е, че е последният за правителството на Бойко Борисов.

Лидерът на БСП определи подхода на кабинета като „счетоводителски".
„Повече от 30 социални права и придобивки бяха отнети по време на мандата на ГЕРБ. Докарвате вашите бюджетни баланси, като „икономисвате" на гърба и за сметка на обикновения българин. Три пъти господин Дянков обявяваше край на кризата. Нито една от вашите антикризисни програми не проработи. Дори тази, лична на господин Борисов, който заяви, че най-добрата антикризисна програма са арестите", коментира соцлидерът.

"Само че, уважаеми дами и господа, сеирът хора не храни! Вие смазахте средния и дребен бизнес в България чрез системен тормоз и набези от вашите администрации, ръководени от ГЕРБ, които се възприемат като башибозуци, извинявайте. Наскоро министър Цветанов направи изключително самопризнание, отдавам му уважение - че България била и е оазис на организираната престъпност", коментира Станишев.

Той риторично попита защо страната ни е оазис на организираната престъпност и защо няма събираемост и отговори: „Защото има чадър над същата тази организирана престъпност. Ако се вярва на вашата събираемост, българите по време на управлението на господин Борисов са намалили пушенето почти наполовина. Вие шегувате ли се?"

Бюджет 2013 задушава малкия и средния бизнес и това е най-голямата грешка в него. Най-важният въпрос, отбеляза съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров, на който хората очакват отговор, е как това и най-вече следващото правителство ще се справи с 600 000 безработни.
Десните посочиха, че след близо 4 години ГЕРБ на власт, на практика няма никакви реформи, освен смяната на някои министри. Продънените кофи, през които изтичат милиарди левове, остават и ставаме все по-бедни, коментира Димитров.

Бюджет 2013 ще бетонира незавидните ни позиции на най-стабилните бедняци в ЕС с тежка безработица, ниски доходи и липса на перспективи за по-добър живот, заяви Алиосман Имамов от ДПС.
Според него в бюджета се прилага планово диференциран подход, при който се използват два вида оценки - официални, които са надути и нереалистични, и базови, които са по-реалистични и се използват като основа за изчисляването на бюджетните показатели. Планираният БВП например е 81,6 милиарда лева, а очакваният - 77,7 милиарда лева, обясни Имамов.
Минималната пенсия в почти фалирала Гърция е в пъти по-висока от финансово стабилна България, каза депутатът от ДПС Хасан Адемов в отговор на Димитър Главчев.

Независимият народен представител Дарин Матов заяви, че с представения бюджет за 2013 г. сезонът на италианската кухня в българския бюджет е приключил. Така той намекна за бюджета от 2010-а, който Дянков оприличи на постна пица.
Сега ни се предлага студентско меню – две филии хляб и една по средата, посочи Матов.

Мизерията и ниските доходи са порок номер едно и на това управление, и на предишните, каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров, цитиран от БТА.
В България цената на труда е около девет пъти по-ниска от средното в Европа, нима ние сме девет пъти по-нисши хора, попита Сидеров. Според него минималната заплата трябва да е 1000 лева, а пенсиите да тръгва от 500 лева.

Сидеров посочи, че има проучвания, според които държавата има големи залежи на природни богатства. Според него българската държава трябва да бъде не само изключителен собственик, но и да добива сама природните си богатства.

Депутатите не приеха предложението на Висшия съдебен съвет за увеличаване на средствата. Беше отхвърлено и предложението за бюджет на Комисията по финансов надзор.