Първи реакции на ПП-ДБ след обявеното решение на Габриел да замрази преговорите за кабинет с втория мандат и предложението й за съставяне на експертен кабинет.

"Трябва да има баланс между дълголетието на една политическа партия и ефективността от това дълголетие." Така от "Продължаваме промяната", коментираха късно вечерта изявлението на ГЕРБ-СДС.

В публикация във Фейсбук ПП цитират и думи на Кирил Петков, изречени по време на Националния съвет на партията на 21 май, запис от който бе разпространен вчера:

"Не вижда да стоим живи, без да имаме възможност да променяме света"

По-рано, минути след обявеното решение в централата на ГЕРБ номинираният за министър на правосъдието в проектокабинета "Денков" Милен Матеев коментира, че ключовата дума е "замразяване", а не "прекратяване" на преговорите.

"Всички приехме трудно идеята Мария Габриел да бъде част от нашия кабинет. Не съм убеден, че Националният съвет на ПП ще одобри идеята за още министри на ГЕРБ в кабинета", коментира Матев.

Последва и реакция на коалиционните партньор на ПП.

"България има крещяща нужда от редовно правителство. Правителство, доминирано от реформаторски, евроатлантически сили", написа в профила си в социалната мрежа съпредседателят на "Демократична България" и председател на Демократи за силна България Атанас Атанасов.

Кой има интерес това да не се случи, пита той.

"Във вътрешнополитически план това са сили, които искат да продължи управлението на безконтролната служебна власт. Във външнополитически план тези заинтересовани властови центрове обслужват интересите на Русия в агресията ѝ срещу Украйна, като поддържат образа на България на "Троянски кон" в НАТО и ЕС", продължава Атанасов

Борисов трябва да избере на коя страна застава, завършва поста си съпрепредседателя на ДБ.

"За мен това е много умно решение от страна на г-жа Габриел",  коментира лидерът на "Зелено движение" и заместник-председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Владислав Панев в ефира на БНТ.

Той направи сравнение с борсовата търговия, от която по думите му знаем, че първите 48 часа след форсмажорно събитие е добре да не се прави нищо, защото, ако се направи, то ще е плод на емоция и ще струва много.

"Ако първите 48 часа преодолеем емоциите си, в понеделник вече ще сме преосмислили решението", заяви Панев. Той каза, че от записа изглежда, че на Националния съвет на "Продължаваме промяната" 50 човека обсъждат как ПП да спази предизборните обещания към избирателите си, как да се ускори искането за влизането в Шенген. Идеята е да се спазят обещанията към избирателите, каза Панев и подчерта, че той не е слушал целия запис. Според него на Националния съвет е ставало въпрос за спор, за хора, които не са на еднакво мнение.

Панев каза, че е напълно логично ГЕРБ-СДС да влязат от друга позиция в преговорите, "защото могат да се направят на обидени".

Според него не би трябвало ПП-ДБ да правят компромис с ГЕРБ за министерски места.

Панев каза, че по отношение на преговорите има пълното доверие, че акад. Денков заедно с Мария Габриел ще намерят нужната формула за правителство.

"Намирам много сериозна вина в президента, който бави мандата, близо седмица той не е връчен", посочи Панев. "Силите, които не искат стабилност в България, които не искат ясна европейска ориентация, ще направят всичко възможно правителство да не бъде съставено", посочи Владислав Панев. Според него, ако не беше ролята на президента още тази седмица щяхме да имаме правителство.

В отговор на въпрос той каза, че не смята, че Мария Габриел може да бъде първият премиер като компромис от страна на ПП-ДБ спрямо ГЕРБ, най-вече защото виждаме, че Народното събрание започна активна работа от тази седмица. Бяха приети двата съдебни закона, електронизацията на трудовите книжки. Следващата седмица ще гледаме още закони. Въвеждането на реформи може да стане само с правителство на ПП-ДБ, заяви Панев.

Той подчерта още веднъж, че трябва да се отърсим от емоциите през следващите часове и да се ръководим от интересите на държавата и от рационалното.

Панев смята, че българските служби трябва да бъдат независими. Той каза, че нямаме нужда от тайни служби, които получават информацията си от медиите. Според Панев може би има нужда от нова структура на службите.

Попитан за имената в новия кабинет той отговори, че продължават да се обсъждат.