Ключовата дума е замразяване, не прекратяване на преговорите, коментира минути след брифинга на ГЕРБ Милен Матеев, номиниран за министър на правосъдието в кабинет на Николай Денков пред NOVA.

Той направи уговорката, че това е първа реакция от негова страна.

По-рано ГЕРБ-СДС обявиха, че замразяват преговорите с ПП-ДБ за кабинет. От партията обясниха, че замразяване, не означава прекратяване. Борисов поясни, че ще бъдат размразени, ако ГЕРБ видят в ПП-ДБ желание за експертно правителство, за кратко време.

Според Милен Матеев не са станали ясни аргументите за това замразяване на преговорите и какви са условията за подновяване. "Това, което чухме, беше много общо казано и нищо конкретно като аргументи", коментира Матеев.

Съвсем нормално тази пресконференция беше насочена основно към симпатизантите на ГЕРБ, смята той.

На въпрос дали има възможност ПП-ДБ да излъчат Мария Габриел като човека, който ще получи втория мандат, отговори, че това е нещо ново, като предложение, но във всички случи то пак би минало през Национален съвет, за да бъде прието или отхвърлено.

"Всички приехме трудно идеята Мария Габриел да бъде част от нашия кабинет. Не съм убеден, че Националният съвет на ПП ще одобри идеята за още министри на ГЕРБ в кабинета", добави Матеев.

Попитан дали записът от Националния съвет на ПП е автентичен, посочи - "да, мисля, че записът е автентичен. И хубавото е, че е предоставен целият запис, а не тези четири минути извадени реплики от контекста, които ни предложи на пресконференцията Радостин Василев".

Според Матеев няма нищо юридически укоримо в това, което се е говорило на Националния съвет, по-скоро можело да се търси юридическа отговорност за начина, по който е извършен и разпространен записът.

На въпрос дали е имало предварително съгласуване с чужди дипломатически мисии у нас на имената на бъдещи ръководители на спецслужбите обясни: Не мисля, че тази тема беше обсъдена на Националния съвет, това беше просто една реплика, с която се отговори на въпроса, че ще предстои смяна на ръководилите на тези служби и съвсем нормално е тя да бъде съгласувана с партньорските служби.

Изрично беше казано, че персоналните предложения ще са на ПП, подчерта Матеев. И добави, че те не са обсъждани, а всичко е на базата на това, че по време на управлението на кабинета "Петков" са се индикирали проблеми с докладите, които постъпват от службите, с това, че те са били в "някакъв непълен вид и анализите на службите не са на достатъчно високо ниво". Оттам, по думите му, се налагала и промяна в ефективността на работата им, а, за да се случи това, се изисква подписът на президента, съответно и той прави назначенията. Така че единственото, което е коментирано е, че наистина трябва да има промяна в работата на службите и те да бъдат по-ефективни, обобщи Матеев.

Да има МВР, което да следи по никакъв начин да няма купуване гласове, така той обясни репликата от записа, че ще правят местните избори с тяхно МВР. Става въпрос за това, че манипулациите на изборите бяха доста по-малко, когато министър на вътрешните работи беше Бойко Рашков, отбеляза политикът.

За смяна на директори на агенции заяви, че е емоционална реплика. Той я аргументира с това, че през 2021г. ПП са получили упреци от голяма част от хората, че не са сменили никоя от ръководните длъжности в администрацията. Всички тези смени трябва да стават законно, никой не си е помислил, че ще има някакви незаконни уволнения, подчерта представителят на "Продължаваме промяната".

За партньорство с ГЕРБ и репликата, че това правителство ще съществува, докато Бойко Борисов "се страхува от Гешев", разясни, че това е една от репликите, която анализирала причините, поради които Борисов, съответно ГЕРБ, биха подкрепили кабинет на втората политическа сила. Това е само догадка, не мисля, че е основната причина, посочи Матеев. Самият той е попитал дали това правителство ще пази Борисов от Гешев и е получил ясен отговор, че няма да се случи.

За "ала-бала", каза, че се свързва с изказването на Кирил Петков във връзка с първите избори, в които ПП са участвали. Но подчерта, че не е извършено нещо, което обикновено се свързва с "ала-бала". Ясно е, че тогава президентът даде възможност на Петков и Асен Василев да са министри в служебен кабинет и от там те да получат медийна популярност, посочи Милен Матеев.

Той е потвърдил, след заседанието на Националния съвет, че е съгласен да бъде номиниран за министър на правосъдието, но уточни, че след последните събития, не е сигурно дали ще има правителство.