"Сър Марк Алън - бивш заместник на британското разузнаване МИ-6, е човекът, който измисли плана за спасяването на нашите медицински сестри в Либия", посочи в предаването "120 минути" по bTV Георги Първанов - президент от 2002 г. до 2012 г.

"Той и реализира голяма част от този план, разбира се с подкрепата на британската държава, на британския премиер Тони Блеър. Техният принос беше много важен", допълни той.

Сър Марк Алън измисля да се създаде фонд, с който да се подпомогнат семействата на заразените деца, и този фонд да бъде напълнен с пари, които самият Кадафи да плати, но да бъде представено като чуждестранна помощ и подкрепа.

Ние много мислехме, че ще ни се размине откупът - това е арабска традиция, но семействата на пострадалите деца не отстъпиха от своите искания. Тогава се появи тази идея", обясни Първанов.

"Ние не само не можехме, но и отказахме да платим, защото това би означавало признаване на вината на нашите медицински сестри, признаване на българската вина като държава. И така планът беше задействан. Много държави, наши приятели, помогнаха с медицински прибори и със средства за болницата в Бенгази. Големите пари - над 300 милиона, ги извади самият Кадафи, разплати се със семействата и няма никакъв арабски шейх, както писаха. Питал съм лично емира на Катар - той отговори много дипломатично, но по-скоро с "не"", добави Георги Първанов.

Той припомни, че семейството на президента Саркози и съпругата му Сесилия, имат важна роля. "Все пак от ЕС голямата роля е на британците, а наш е основният принос - заслугата е на българската дипломация и българското общество", категоричен беше Първанов за освобождаването на българските медици в Либия преди повече от 10 години.

Президентът коментира и сегашната политическа обстановка в страната след парламентарните избори на 4 април.

"Като мнозина българи и аз искам да имаме правителство, не искам да мисля за сценарии избори до дупка", заяви Георги Първанов.

"Сега тези дни са решаващи за преодоляването на здравната криза, за икономическата катастрофа, която надвисва, за социалните проблеми и за образа на България", отбеляза Георги Първанов.

"Би трябвало подкрепата за кабинета да е стабилна, защото влезе ли се в режим на плаваща подкрепа, това не е трайно и перспективно, може да изпаднем и в политическа криза. Ако влизаме от избори в избори - това означава нестабилност", посочи той. Аз съм за промяна, но имам една фраза още от 1999 г. - аз съм за стабилност във промяната", заяви той.

Първанов заяви още, че не приема изцяло мажоритарна система, защото ако във всеки избирателен район има по един мажоритарен представител, ще се консолидират мутрите, олигарсите и ще си излъчат кандидати.

"Партиите, които ще имат шанс, ще бъдат двете най-големи и край, всичко друго приключва. В най-добрия случай триполюсният модел ще бъде възпроизведен", обясни Първанов.

Според неговото мнение в настоящата ситуация президентът Румен Радев засега е сдържан и звучи конструктивно.

"Струва ми се, че в Слави Трифонов има държавническо мислене, някои хора от обкръжението му са доста по-радикални и за мен неприемливо крайни, но той е човек със силен инстинкт, надявам се държавнически. Много ми се иска нещата да се случват и с участието на "Има такъв народ" в позитивна посока", отбеляза още президентът за политическата ситуация в момента.

"Те могат да рушат, това е без съмнение, този парламент може да приключи на мига, ако те кажат. Тогава и президентът няма да може да помогне, но каква е перспективата", запита той.

"Симеон Сакскобургготски беше един разумен и мъдър политик с европейски манталитет. Сергей Станишев беше приемлив за партньорите от коалицията. Бойко Борисов - беше решителен и досега е решителен, със замах решава проблемите и със същия, даже може би по-голям замах, отменя това решение", коментира президентът Георги Първанов. По думите на Първанов Борисов без съмнение е успешен политик.

"През 2005 г. формирането на правителството преди старта на парламента изглеждаше невъзможно, даже по време на предизборната кампания царят беше казал, че няма да се коалира с БСП", спомни си Първанов.

"Аз разбирам от власт, не ми трябва количество" - тези думи на Ахмед Доган са казани в момента, в който се преговаря за съотношението на министрите в кабинета и другите структури на изпълнителната власт, отбеляза още той. Според него лошото е, че тази фраза се пренася във всички сфери на властта, проектира се и става една феодализация.

"И Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски бяха стабилизиращ фактор в коалицията. Винаги можеха да се разберат, за това изкараха до края, с всичките критики. На фона на това, което се случи след 2009 г., мисля, че това не е най-лошият мандат за управление", коментира Георги Първанов.

"При Орешарски решенията се вземаха в много тесен кръг. Нещата бяха много свити и затворени, както беше и решението за шеф на ДАНС", спомни си той.