Бих посъветвал Борисов след изборите да се оттегли в партията, да си я заздрави, да си я укрепи. Негови представители, ако имат отношение към властта, да влязат по-активно, ако не да постоят на резервната скамейка. Това каза президентът в периода 2002-2012 година Георги Първанов в предаването „Неделята на Нова“ по Нова телевизия.

Според него всеки е обречен на подобна почивка.

Няма вечни лидери. Имало е преди 10 ноември, но ако някой иска да се мери с Тодор Живков, сбъркал е времето“, изтъкна още той.

Първанов припомни, че е бил единственият държавен глава на ръба на импийчмънта, който напомня за едни много тежки отношения между ГЕРБ и него и в частност между него и Борисов.

"Не е нещо ново, това, което в момента се случва. Борисов има ресурс, той може да удържи, ако поиска, въпросът е дали той ще прецени тактически това по-изгодно ли е за него. Критикувах Бойко Борисов в рамките на първия му мандат. От там тръгна и тази история с импийчмънта. на първия месец аз го критикувах, че отиде неподготвен на срещата с Путин по енергийните въпроси", обясни Първанов и добави, че никога не е търсил реванш, критиките по същество, по политики нямат нищо общо с реванша.

На въпрос дали би посъветвал президентът Румен Радев да направи партия, Георги Първанов отговори: "Млад човек, има потенциал, може да се опита. Само собствената харизма, ако щете дори и идеи, не стигат. Аз съм скептик към идеята г-н Радев да влиза в партийната политика, но той може да се бори за втори мандат".

По думите на Първанов, институциите не бива да оставят без възможност за диалог, защото катастрофата е предстояща.

"Тезата на ДПС за оставката на президента и на правителството има други измерения. Аз поне я тълкувам като една морална оценка за поведението на правителството и президент. Това трябва да се чуе. Няма как държавата да продължи да бъде в този хаос, в тази война. Аз никога не съм използвал понятието "война между институциите", която е момента. Но ако в парламента тази непримиримост ще се разреши като възела се разсече, то между институциите не бива да оставят без възможност за диалог, защото катастрофата е предстояща. След това ролите ще се разменят. Кабинетът на Борисов е изхабен. Вероятно ще има рокада на върха. Ако някой се опита от мнозинството да поиска оставката или импийчмънта на президентът Радев, ще го направи още по-голям герой", каза президентът.

"Трябва да има поне една минимална възможност да си вдигнат телефона и да изкоментират един конкретен, но важен въпрос, защото така няма да стане - това е пътят към разрухата на държавата. Защо не обсъдят онова, което ни предстои на нас, на Европа, на света с новата вълна от коронавирус", добави Първанов.

"Много бих искал да видя българския президент, в случая става дума за г-н Радев, да има по-балансирана роля. Не съм запомнил позитивно изявление на президента Радев. Сега е много лесно Борисов да го критикуваш и да го тикаш в ъгъла. Опонентът не бива да бъде обезоръжавана. Трябва да му се остави изход. Ако го нямаше това искане непременно да се случи служебното правителство с някакъв подтекст, че от това следва разправа, според мен Борисов щеше да си тръгне", заяви още президентът 2002-2012 г.

Той коментира и вътрешнопартийния избор в БСП.

„Не искам да помрачавам успеха на Корнелия Нинова, той изглежда внушителен, и аз не бих го оспорил, но смятам, че една от причините БСП да загуби на два пъти след като е на ръба, е заявката на Нинова да бъде пример“, каза Първанов.

Президентът изказа позиция и относно Договора за добросъседство с Македония. Според него пропускът за историята в Договора е можел да се запълни, но вече е късно.

„Аз го оцених позитивно към онзи момент. Общата история трябва да се разпише в един два абзаца, че става дума за това, че до началото на 20 век населението е имало общо самосъзнание, общо българско самосъзнание", добави още той.

Според него това е пропуск. „Той можеше да се запълни, мисля, че вече е късно, ако ме опровергаят, ще го адмирирам“, изтъкна още Първанов.

На въпрос дали това ще се превърне в провал, Първанов отговори: „За мен то вече е провал“.