На Международния ден на жената в прочутата сграда "Берлемон" в Брюксел се проведе първата по рода си среща на върха на "Европейския форум за жени предприемачи". Създаден през 2022 г. в София под опеката на еврокомисар Мария Габриел, форумът се фокусира главно върху предизвикателствата и възможностите за жените в областта на иновациите и предприемачеството. 

Вижте още снимки от събитието >>>

В рамките на два дни - 8 и 9 март, форумът даде трибуна на жени предприемачи и иноватори от цяла Европа, които се обединяват в мисията си да създадат актуални и справедливи условия за дамите в бизнес света. 

Срещата на върха, чийто съорганизатор е Европейската комисия, събра представители на различни сфери и бизнеси, вдъхновяващи лектори и инвеститори, обединени от идеята за полово равноправие в бизнес климата на Европейския съюз.

В рамките на форума бе отчетено, че едва 5% от инвеститорите в рисковия капитал са жени, а само 15% от старт-ъп компаниите са основани от жени. През миналата година старт-ъп компаниите, водени от жени, са получили само 2% от инвестициите в сферата. "И това колело се върти в заплашителен кръг", казва Мария Габриел, еврокомисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

"Половото неравенство засяга и двете страни на монетата. Жените инвеститори са недостатъчно представени в инвеститорските портфолиа. По-малко капитал, инвестиран в жени, означава и по-малък шанс за успех на старт-ъп компаниите, основани от жени. В резултат на това има и по-малка възвращаемост от иновациите, зад които стоят жени. Ние трябва да прекъснем този кръг на неравенство. Година след година моето желание е да виждам критична маса от научни и бизнес организации, които допринасят в тази битка за равноправие", добавя еврокомисар Мария Габриел, според която това е изключително важно, "за да може всеки човек да вземе своите решения и да следва своите мечти". 

Снимки: Тедд Георгиев, dir.bg

"Стойността, генерирана от жени и момичета в нашите общества не бива да бъде подценявана. Не можем да си позволим да лишим Европейската екосистема от вашия потенциал", категорична е Мария Габриел. 

"Важно е да виждаме повече жени и като инвеститори, които финансират старт-ъпи, защото много проучвания показват, че повече жени означават и по-голямо финансиране за жените предприемачи", коментира Ребека де Санчо Майорал, представител на Европейската комисия по въпросите за технологии и иновации. Тя се надява политиците да почерпят идеи от очертаните на форума важни теми.

Участие взе и заместник-председателят на Европейския парламент Никола Беер. "Огледайте се. Помислете как би изглеждала тази зала преди 10, 20 или 50 години?! Всички имате достъп до добро образование, взели сте смелото решение да развиете свой бизнес, имайки предвид всички рискове, които подобно решение носи със себе си. Вие разчитате на собствените си ръце. Вие сте силни смели, окуражаващи и сте модел за подражание. Смятам, че е време да отпразнуваме тези факти. Въпреки това, аз съм тук да ви напомня, че макар Международният ден на жените да е добър повод да си дадем време и да оценим всички тези постижения, все още ни чака още доста работа", подчерта Беер. 

И още от посланията, които споделиха участниците във форума, сред които, разбира се, и мъже: 

Екатерина Велкова, Morningside Hill Capital: "Това е много добра възможност да подчертаем и предимствата, които има българският пазар. От моя опит, а и според статистиката, в България имаме малко предимство пред останалите държави в Европа, когато става дума за полово неравенство в бизнес сферата и смятам, че този форум е изключително подходящ да покажем своята култура на предприемачество и инвестиции в рисков капитал. Всичко започва с образование, с възможности за израждане на инвеститори с конкретни умения".

Моника Станишева, Dir.bg, Active Group: "За първи път се събираме заедно, за да обсъдим наистина важни теми, като например как да насърчим повече жени предприемачи и да им помогнем в пътя към финансовата независимост. Това е изключително важно. Дискусиите, които проведохме през тези два дни с невероятни жени предприемачи и представители на Европейския парламент и Европейската комисия, бяха наистина вдъхновяващи и честни. Мисля, че всички научихме много и имаме страхотни идеи за бъдещето, но и имаме много задачи - пред нас стои битката с различията и стереотипите. Но честно казано, тези стереотипи не са само в обществата, те са и вътре в самите нас като жени. Съзнателно или не ние също ги носим и понякога това идва още от детството, или в семейството, или пък се дължи на пропуски в образователните системи". 

Марио Грилц, ManpowerGroup: "Жените трябва да са жени. Невъзможно е да си най-добър във всеки един аспект от живота. Очакването, че жените трябва да най-добри вкъщи, в бизнеса - навсякъде, нарушава баланса в продуктивността. Как да постигнем този баланс? Когато казвам, че имаме нужда от жени лидери, смятам, че се нуждаем от повече смях, повече сътрудничество и по-малко конфронтации и предизвикателства. Хубаво е жените лидери да знаят това и да бъдат наистина жени, а не да се стремят да копират старомодния мъжки модел на управление".

Пламена Чернева, Nordic Women In Tech Awards: "Като жени ние знаем през какви битки и предизвикателства сме изправени, но не включваме останалата половина от човечеството в този разговор. Затова първата ни задача е да помогнем на другата половина от света - мъжете, да разберат каква е ситуацията ни, защо минаваме през тези предизвикателства и как да се справим с тях. Един от начините да се справим с тези проблеми е именно като включим мъжете в дискусията, за да ни подкрепят". 

Теди Славчева, Sooo, InnoP As: "Имаме нужда от екосистема, която наистина да подпомага жените и трябва да оставим голяма част от пристрастията си в миналото и да погледнем към бъдещето, към една по-отворена нагласа към жените и възможностите, които им даваме. Необходим ни е конкретен план за действие с ясни стъпки, за да можем да проследим резултатите и да преценим дали е необходимо да променим нещо в подхода си, за да можем да включим жените в тази екосистема, да ги допуснем в бизнес света и да им дадем възможност да се развиват".

Лори Османи, изпълнителен директор и основател на SABI AGRI: "За мен това е първата крачка в един световен проект на жените предприемачи, които имат погледа на иноватори и основатели. Да бъдеш жена предприемач и основател е много различно от цялата бизнес екосистема. За нас това е начин да се сберем, да си вдъхнем кураж, да се вдъхновим взаимно, а и да вдъхновим останалите дами в Европа".

Цветелина Пенкова, евродепутат: "Жените имат много различна, измерима оценка на риска. Ние успяваме да разгледаме ситуацията от всички ъгли и не сме склонни да взимаме твърде прибързани или първосигнални решения. Виждам, че в залата присъстват и мъже, не го приемайте лично! Все пак аз винаги бих се изказвала от позицията на онова, което може да бъде измерено". 

Ванда Сеиделова, Twigsee: "Много е важно, че тук можем да споделяме и смятам, че не само жените трябва да го правят, но и мъжете също. За съжаление, понякога сами заглушаваме собствените си гласове, а всъщност е напълно ОК да не си ОК през цялото време. Човешко е и това ни отличава от роботите. Прави ми впечатление, че много от дамите тук споделят това мнение и за мен това е много важно". 

Милена Стойчева, JA Bulgaria, The Edge: R&BD: "Статистиките са само едната страна на монетата. От другата страна стоят силата и енергията на всички истории, които чухме тук. Това са историите на жени, които са извървели пътя си и са успели и вече са напълно готови да вдъхновяват останалите и да допринасят в намирането на решения. За мен една от важните стъпки за намаляване на неравноправието стои в образованието. Всичко започва там. Смятам, че наистина трябва да отворим всички образователни системи за предприемачеството и да покажем, че чрез изучаването му можем да изравним баланса". 

Анн-Шарлот Жубер, Women in Tech - Gothenburg: "Форумът ни дава възможност да представим гласа на жените предприемачи в Европа. Научавайки повече за различните инициативи, можем да ги разнесем из цяла Европа и да предложим по-добра подкрепа за жените предприемачи. Лично аз вярвам, че ако работим заедно, можем да постигнем желаната промяна. Затова и се присъединих към "Европейския форум за жени предприемачи", за да имам възможността да участвам в промяната и да предложа на дъщеря си едно по-добро бъдеще".

Снимки: Тедд Георгиев, dir.bg